Albanese pooiers na slepende rechtsgang achter tralies

De strafzaak tegen de extreem gewelddadige pooierbende van Saban Baran schokte het land. Albanese pooiers zetten die sadistische vrouwenhandel op de Wallen gewoon voort.

Albanese pooiers zetten de sadistische vrouwenhandel op de Wallen voort Beeld Hedy Tjin
Albanese pooiers zetten de sadistische vrouwenhandel op de Wallen voortBeeld Hedy Tjin

Prostituees die klappen kregen, ook met knuppels; die in koud water moesten springen om zwellingen en blauwe plekken tegen te gaan; die dubbele diensten moesten draaien achter de ramen van met name de Wallen en hun verdiensten als moderne slaven moesten afstaan. De schaal van de tirannie, het geweld: de strafzaak tegen de Duits-Turkse pooier Saban Baran en zijn bende schokte in 2007 het land en opende ogen. De landelijke overheid probeerde barrières op te werpen tegen dergelijke uitbuiting.

In Amsterdam was de strafzaak aanleiding voor Project 1012, waarmee het stadsbestuur de Wallen wil 'opschonen' door bordeelpanden op te kopen. Ondertussen zette een groep Albanese pooiers de sadistische vrouwenhandel van de Barans gewoon voort, zo blijkt.

Celstraffen
Leider Driton 'Toni' S. (Pristina, 1973) kreeg eerder deze maand 4,5 jaar cel van het Amsterdamse gerechtshof, in een slepende strafzaak die nauwelijks aandacht trok, maar die vele gelijkenissen vertoont met Barans zaak. Medeverdachten kregen ook celstraffen.

Als 'Toni de Albanees' was de hoofdverdachte nota bene al in beeld gedurende het grote onderzoek naar zijn vriend Baran, maar bij de selectie van de tientallen te vervolgen verdachten was hij afgevallen. Hij was zich vervolgens gaan gedragen als 'de koning van de Wallen', meldde een tipgever.

Vete
Vanaf augustus 2007, een half jaar nadat Saban Baran was gearresteerd, kwam Toni S. opnieuw in beeld. Zijn bende was verwikkeld in een vete met andere pooiers. Met enkele getrouwen had Toni de prostituee die ze als de belangrijkste melkkoe van hun rivalen beschouwden onder dreiging met een vuurwapen naar een huis in Zwanenburg ontvoerd. Zij zou justitie uiteindelijk vertellen hoe ze daar met haar kinderen was gegijzeld om vervolgens door Toni te worden uitgebuit op de Wallen. Haar beklemmende relaas gaat over mishandelingen, verkrachtingen en bedreigingen.

Eén van haar kinderen is overigens de vrucht van een verkrachting door een vroegere pooier. Ze moest net als andere slachtoffers van 'papapooier' Toni haar borsten laten vergroten tot de maximale omvang - zeer tegen haar zin, zegt ze, al achtte het gerechtshof dat onvoldoende bewezen. Ook andere details over het geweld nam het hof niet mee in het arrest, hoewel ze volgens justitie kloppen.

Schroevendraaier
De Albanezen dwongen haar onder dreiging van grof geweld haar kinderen af te staan - waarna ze dreigden die kinderen wat aan te doen als ze niet zou luisteren. Haar 'bewakers' sloegen haar als ze niet gehoorzaamde, ook in opdracht van Toni. Ze verkrachtten haar. Eén stak een schroevendraaier in haar vagina, om haar bij het OLVG 'op de stoep te gooien' toen ze bloedingen kreeg.

De Albanezen wisten andere jonge vrouwen, uit Oost-Europa, met valse beloften en de suggestie van liefde aan zich te binden. Een Tsjechische prostituee werd ingezet om een vriendin uit Slowakije te halen. Nadat haar was voorgespiegeld dat ze in Spanje als serveerster kon werken, was ze in de auto gestapt. Pas in Nederland hoorde de nieuwe vangst dat ze in de prostitutie te werk zou worden gesteld.

Gemakkelijke prooien
De jonge slachtoffers waren gemakkelijke prooien die onder deplorabele omstandigheden waren opgegroeid en al een geschiedenis van misbruik en uitbuiting hadden. De meeste meisjes waren straatarme Roma.

Uiteindelijk klaagde het Openbaar Ministerie in 2013 vier verdachten aan voor het uitbuiten van zes vrouwen, van wie drie aangifte hadden gedaan. Ze hadden doorgaans van het middaguur tot in de vroege ochtend moeten doorwerken om het quotum van 1000 euro of zelfs 1500 euro per dag te halen. Haalden ze dat vereiste bedrag niet, dan kregen ze klappen. Per sms moesten ze na elke klant de opbrengst melden aan de pooiers die in cafés wachtten. X betekende 50 euro, XX was 100 euro.

Oorlogsverleden
Uit vele politiemeldingen, afgeluisterde telefoontjes en verklaringen van slachtoffers en getuigen bleek de terreur van de Albanezen, die allemaal een oorlogsverleden in Kosovo hebben en anabolen gebruikten om imposant te blijven. Het Slowaakse meisje vertelde over voortdurende bedreigingen door haar pooier. "Hij pakte me bij mijn haren en was hard tegen me. Hij zei dat hij met een sigaret mijn ogen zou uitbranden." Hij was 'zeer gewelddadig in bed' en had haar ook anaal verkracht - wetend van haar trauma: ze was op haar achtste al eens anaal verkracht.

Junkie
Ook de andere vrouwen vertelden over verkrachtingen. Een prostituee kreeg te horen: "Ik brand je ogen uit. Ik mismaak je. Je bent een hond. Ik stuur een junkie op je af en die snijdt je buik van onder naar boven open."
Een prostituee op wier rug de naam van één van de Albanezen getatoeëerd stond en van wie een klant door hem met een krik werd geslagen, zei in een afgeluisterd gesprek in die periode 45.000 euro aan hem te hebben afgestaan.

Bij invallen trof de politie in woningen van de Albanezen vele ploertendoders, boksbeugels, stroomstootwapens en een pistool aan.
De pooiers lieten 'hun' vrouwen dure auto's kopen. Saillant detail: alle mannen genoten een Wajonguitkering.

Gespecialiseerde rechters nemen meer tijd

Dat de rechtbank in 2013 alle verdachten vrijsprak, maar het hof nu alsnog drie van de vier heeft veroordeeld, lijkt geen toeval. De rechters die de strafzaak in eerste instantie behandelden, deden verder vooral zaken over fraude. Met de finesses van gedwongen prostitutie hadden ze weinig ervaring.

Sinds 2013 worden zaken over mensenhandel behandeld door gespecialiseerde rechters. Juist dossiers over harde dwang in de prostitutie of het inpalmen van vrouwen zijn erg complex. Waar justitie in andere zaken aangiften nodig heeft om te kunnen vervolgen, kan het Openbaar Ministerie dat bij vrouwenhandel óók doen als vrouwen zichzelf weliswaar niet als slachtoffer zien, maar ze duidelijk zijn uitgebuit.

Prostituees die in de greep zijn van pooiers beseffen dat zelf vaak niet óf durven daar niet tegenin te gaan - laat staan dat ze naar de politie stappen. Justitie kan dan niettemin het initiatief tot vervolging nemen.

Speciale rechtbanken hebben geleerd dat in te zien. De nog niet gespecialiseerde rechtbank trok drie dagen uit voor dit enorme dossier. Het wél bijgeschoolde hof nam zes dagen voor de zaak.

Zo was er tijd alle details te belichten waaruit blijkt dat de vrouwen onder abnormale, zware invloed van de pooiers stonden - uit de afgeluisterde telefoontjes of onderschepte sms'jes, bijvoorbeeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden