Albanese cokemaffia infiltreert in Amsterdam

De Albanese maffia, die veel macht heeft in Engeland, is ook een groeiende bedreiging voor Nederland. Zo speelt ze een grote rol in het Amsterdamse drugsmilieu.

De Amsterdamse recherche heeft 7 verdachten gearresteerd bij invallen in 14 panden die door Albanese criminelen werden gebruikt Beeld Amaury Miller
De Amsterdamse recherche heeft 7 verdachten gearresteerd bij invallen in 14 panden die door Albanese criminelen werden gebruiktBeeld Amaury Miller

Met invallen in veertien panden en de arrestatie van zeven verdachten besloot de Amsterdamse recherche dinsdag ruim anderhalf jaar van intensief onderzoek naar een omvangrijke tak van een Albanese misdaadgroep.

Ze deed dat in nauwe samenwerking met de Italiaanse autoriteiten, die nog veel meer Albanezen volgen.

In het Amsterdamse onderzoek kwamen ruim honderd Albanese criminelen in beeld. Tijdens de invallen werden drie vuurwapens, een handgranaat, tientallen kilo's cocaïne, forse geld­bedragen en veel softdrugs gevonden.

Uitstekende kwaliteit cocaïne
De Albanezen staan bekend om de uitstekende kwaliteit cocaïne die ze tegen goede prijzen aanbieden. Tegen rivalen treden ze geweld­dadig op.

Waar in Italië partijen van vijfhonderd tot duizend kilo cocaïne circuleren, trof de Amsterdamse recherche overigens vooral kleinere partijen van dertig of veertig kilo.

De nu opgerolde 'Amsterdamse' groep opereerde uiterst scherp en had in woningen en auto's verborgen ruimtes ingebouwd om drugs of geld in te verstoppen, die soms waren voorzien van vernuftige hydraulische, magnetische of elektrische systemen.

In Engeland hebben Albanese criminelen de halve cocaïnemarkt in handen; ze beheersen hele winkelstraten en hebben hun drugs­winsten geïnvesteerd in vastgoed en horeca. Recherche en justitie in Amsterdam vrezen dat ze dat ook hier zullen proberen.

De groep die in met name in de regio Amsterdam actief was, importeerde cocaïne - vooral uit Ecuador - via de havens van Rotterdam, Antwerpen, Hamburg en Bremen, om die over West-Europa en Engeland te verspreiden.

Inpandige garages
Leden van de opgerolde organisatie verbleven veelal in dure appartementen met een inpandige garage die ze onopvallend konden betreden. De huur werd contant betaald of woningen werden gekocht met hypotheken via fictieve werkgeversverklaringen.

De verdachten spraken in sluiertaal over 'broden' waar ze kilo's cocaïne bedoelden, gebruikten versleutelde Blackberry's voor de onderlinge communicatie en waren alert op aandacht van de recherche.

Dat het volgens justitie door en door corrupte Albanië wil toetreden tot de Europese Unie, baart de opsporingsdiensten, de Belastingdienst en de gemeente zorgen.

Politie en justitie pleitten al voor het herinvoeren van een visumplicht voor Albanezen. Albanese criminelen trouwen geregeld met Roemeense prostituees om in West-Europa een legale status te bemachtigen.

Handgranaat en emmers wiet
Arrestatieteams haalden de zeven verdachten van hun bedden in Amsterdam en Amstelveen en omgeving en in een opslagplaats in Rotterdam.

Op de Amsteldijk in De Pijp deden rechercheurs en militairen die gespecialiseerd zijn in het doorzoeken van verborgen ruimtes een inval bij autobandenzaak Aroba, waar een hoofdverdachte vaak kwam - evenals tal van andere Amsterdamse criminelen.

Daar ontmantelde de Explosieven Opruimingsdienst Defensie een handgranaat, stonden zeven emmers wiet en lagen voorgedraaide joints. Ook was apparatuur aanwezig om auto's 'te sweepen': op politie­zenders te controleren.

In Rotterdam werd een door twee Albanezen bewaakte opslagplaats ontmanteld waar tientallen kilo's cocaïne waren verstopt.

Lees verder: Drugs, wapens en geld: de Albanese maffia in Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden