Alarmerende cijfers Unicef: tienermeisjes ten prooi aan hiv

Ondanks successen in de strijd tegen aids zijn er grote groepen die hiv oplopen. Vooral tienermeisjes die gedwongen zijn tot onveilige seks, zijn de dupe.

Beeld epa

Wereldwijd raakten in 2017 elk uur 30 tieners van 15 tot 18 jaar geïnfecteerd met hiv: liefst 18 van hen zijn meisjes. Dat blijkt uit een rapport dat Unicef, de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties, woensdag heeft gepubliceerd.

Een opmerkelijke uitkomst, want in alle groepen kinderen daalt het aantal nieuwe hiv-infecties fors, behalve bij meisjes en jonge vrouwen.

Bij de meisjes gaat het verder dan alleen het gebrek aan medicijnen of hiv-testen, benadrukt Unicef. Dit gaat ook over een gebrek aan keuzevrijheid. "Het ontbreekt hun vaak aan de macht om nee te zeggen tegen onveilige seks," zegt Unicefdirecteur Henrietta Fore.

Ze hebben vaak op jonge leeftijd seks, al dan niet gedwongen; ook met oudere mannen die meer sekspartners hebben gehad. "Hiv gedijt onder de meest kwetsbare en gemarginaliseerde bevolkingsgroepen. Tienermeisjes staan in het middelpunt van deze crisis."

Kindhuwelijken
De tienermeisjes en jonge vrouwen krijgen ruim aandacht tijdens het congres AIDS2018, ook omdat prinses Mabel zich er sterk voor maakt namens haar stichting Girls not Brides, die strijdt tegen kindhuwelijken. Ze is continu te horen met haar boodschap dat er meer hulp, meer educatie, meer politieke steun en meer geld moet komen.

In een bevlogen toespraak bij de opening van het congres: "Twee decennia geleden had ik me niet voor kunnen stellen dat ik hier zou staan met alle zorgen die ik heb over tienermeisjes. (...) Maar ze zijn de meest machteloze, uitgesloten en onzichtbare mensen op aarde.

Miljoenen worden het slachtoffer van kindhuwelijken, ze mogen niet naar school, ze worden jong zwanger en leven in armoede. Al deze factoren opgeteld, maken dat deze meisjes een extra risico lopen op hiv en aids."

Zichzelf beschermen
Vorig jaar stierven 130.000 jongeren tot en met 19 jaar aan aids, blijkt uit het Unicefrapport. Daarnaast werden er per uur 50 kinderen en tieners geïnfecteerd - onder wie veel baby's die met hiv worden geboren; het gaat in totaal om 430.000 kinderen. In 2017 leefden ongeveer 1,2 miljoen tieners tussen 15 en 19 jaar met hiv.

130.000

Vorig jaar stierven 130.000 jongeren tot en met 19 jaar aan aids, blijkt uit het Unicefrapport

"We komen nu op een punt dat we meer grip krijgen op elke demografische groep, behalve op deze meisjes en jonge vrouwen. Dat verdient aandacht," zegt Lola Walker, een Amerikaanse hiv-specialist van Unicef die in Amsterdam is voor het congres AIDS2018.

Naast een betere beschikbaarheid van goede aidsremmers en hiv-testen, is er ook veel winst te behalen bij preventie, zegt Walker. Volgens haar moeten meisjes en vrouwen 'empowered' worden: geëmancipeerd en weerbaar.

"Dat bereik je met school. Een goede opleiding maakt ze op den duur onafhankelijk. En daarbij moeten ze seksuele voorlichting krijgen, zodat ze leren hoe hun lichaam werkt. Ze moeten leren hoe hiv wordt overgedragen en hoe ze zichzelf kunnen beschermen." Unicef is al een aantal initiatieven begonnen om het aantal nieuwe infecties bij tieners terug te dringen.

Omdat ook de jonge mannen niet in de schaduw moeten komen te staan, hebben prins Harry en Elton John MenStar opgezet: een project voor moeilijk bereikbare jonge mannen.

Lees ook: Conferentie aidsbestrijding in RAI start met protestmars

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden