Alarm VS om Scuds Hezbollah

Archieffoto van een Scud raket. Foto EPA Beeld
Archieffoto van een Scud raket. Foto EPA

WASHINGTON - De Amerikaanse regering heeft de hoogste Syrische diplomaat in Washington ontboden om te protesteren tegen de levering van Scudraketten aan Hezbollah.

De Israëlische president, Sjimon Peres, zei vorige week dat Hezbollah sinds kort over Scudraketten beschikt en daarmee het hele grondgebied van Israël kan bestoken.

Hezbollah, dat vooral vanuit het zuiden van Libanon opereert, zegt meer dan dertigduizend raketten te hebben en inderdaad geheel Israël te kunnen treffen.

Maar of Scuds - die tijdens de eerste Golfoorlog werden gebruikt door Saddam Hoessein - tot het arsenaal behoren, wil de sjiitische groepering niet bevestigen. ''Wat wij hebben, is niet de zaak van Israël,'' aldus minister Haj Hassan van Hezbollah.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Washington de laatste maanden al vier keer bij Syrië geprotesteerd tegen wapenleveranties aan Hezbollah. Het ontbieden van de hoogste diplomaat - de VS en Syrië hebben geen ambassadeurs in elkaars hoofdsteden - is het zwaarste geschut dat de regering-Obama tot dusver heeft ingezet.

''De VS veroordeelt de Syrische levering van alle wapens aan Hezbollah, maar in het bijzonder die van raketsystemen zoals de Scud,'' aldus Gordon Duguid, woordvoerder van het Amerikaanse ministerie. Syrië moet zich volgens Washington bewust zijn van 'de misrekening' die het dreigt te maken door de weg in te slaan van 'deze escalatie'.

Israël en Hezbollah vochten in 2006 een 34 dagen durende oorlog, waarbij in Libanon twaalfhonderd doden vielen en in Israël 160. Hezbollah vuurde toen al raketten af op Israëlische steden. De VN-resolutie die een einde maakte aan de gevechten, verbiedt wapenleveranties aan Hezbollah.

Syrië spreekt de beschuldiging over het leveren van Scuds tegen. Volgens de Syrische regering wil Israël hiermee slechts 'het klimaat in de regio verslechteren' teneinde aan zijn verplichtingen in het vredesproces te ontkomen. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden