Al-Sisi: wolf in schaapskleren

Toen Mohammed Morsi van de Moslimbroederschap in 2012 president van Egypte werd, leken leger en broederschap beide tevreden. De twee oude vijanden kenden elkaar al zo lang en zo goed dat het leek te boteren aan de top van het land.

Egyptenaren vieren de kandidaatstelling van generaal Al-Sisi voor het presidentschap van Egypte. Beeld reuters
Egyptenaren vieren de kandidaatstelling van generaal Al-Sisi voor het presidentschap van Egypte.Beeld reuters

Al snel nadat hij staatshoofd werd, stelde Morsi de relatief jonge generaal Abdel Fattah al-Sisi aan als vervanger voor de bejaarde officier Mohamed Hussein Tantawi, die de voorzitter was van de Opperste Raad van de Strijdkrachten. Mogelijk dacht Morsi in augustus 2012 met een 'militaire broeder' te maken te hebben.

Infanterieofficier Al-Sisi kwam destijds weliswaar uit de militaire inlichtingendiensten, maar hij had toch de reputatie sympathie te hebben voor Morsi's Moslimbroederschap. Al-Sisi's vrouw draagt de in officierskringen zeer ongebruikelijke nikab (gezichtssluier).

Al-Sisi zou ook de militaire academie voorzichtig hebben opengesteld voor islamisten, maar de tijd leerde een andere Al-Sisi kennen. Zodra de ontevredenheid over Morsi als president hoog genoeg was opgelopen, halverwege 2013, sloeg hij keihard toe.

Wraakengel
Hij ontpopte zich als de wraakengel van het meedogenloze veiligheidsapparaat, vooral dat van de militairen. Zij hadden niet alleen onder de revolutie flinke schade opgelopen. Ze werden al in de nadagen van Mubarak steeds vaker naar de achtergrond gedrongen ten gunste van zakenvrienden van Mubarak of inlichtingendiensten die niet onder Defensie vielen.

Met Al-Sisi is het leger helemaal terug waar het leger denkt te moeten zijn: overal aan het roer. Hij bespeelt het publiek samen met de staatsmedia en biedt een messiaanse boodschap van orde en redding. De Moslimbroederschap is vrijwel opgeheven, de leiders zitten vast en het repressieve elan van Al-Sisi doet denken aan de donkerste episodes van de militaire regimes die al sinds 1952 regeren.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden