Al Shabaab: meer buitenlanders aangesloten

NAIROBI - Een medewerker van de Nederlandse ambassade in Nairobi heeft de vier gearresteerden in het noorden van Kenia bezocht. Zij maakten het toen naar omstandigheden redelijk, aldus Buitenlandse Zaken.

Eén arrestant heeft van de ambassade medicijnen gekregen tegen malaria omdat hij deze ziekte mogelijk onder de leden heeft. De Marokkaanse verdachte heeft geen Nederlands paspoort, maar wel een verblijfsvergunning voor Nederland.

Gisteren bleek een broer van één van de verdachten de man in Den Haag bij de politie te hebben opgegeven als vermist.

Al Shabaab is een van de meest radicale islamitische bewegingen in Somalië, en probeert de zwakke regering van de gematigde president Sharif Ahmed te verdrijven. De opstandelingen willen van Somalië een islamitische staat maken waar de meest strikte vorm van de islamitische wetgeving, de sharia, wordt toegepast.

In het afgelopen jaar raakten bij de strijd steeds meer buitenlanders betrokken, zoals Pakistanen en Afghanen, Ethiopiërs en Kenianen van Somalische afkomst. ''Ik twijfel er niet aan dat Al Shabaabstrijders ook afkomstig zijn uit de VS, Canada, Groot-Brittannië en Scandinavische landen,'' zegt Ahmedou Ould Abdallah op, de speciale VN-gezant voor Somalië. Al Shabaab geeft toe in het buitenland te rekruteren.

De beweging heeft video's op internet gezet waarin onder meer een Britse zelfmoordcommando en een blanke Amerikaanse militaire trainer aan het woord komen.

Het merendeel van de tientallen Amerikaanse strijders is van Somalische origine en afkomstig uit de stad Minneapolis. De politie in die stad doet nu onderzoek en volgens leden van de grote Somalische gemeenschap in Minneapolis bezochten de meeste jongeren die zich bij Al Shabaab hebben aangesloten dezelfde moskee.

''De buitenlanders zijn niet alleen bij de gevechten betrokken maar bij alle facetten van de strijd. Ze zamelen ook geld in en kopen wapens. En hun aantallen groeien,'' meldt Nicolas Bwakira, hoofd van de Somalië missie van de Afrikaanse Unie, die een kleine vredesmacht in de Somalische hoofdstad Mogadishu heeft. De vrees is dat Somalië door de buitenlandse toestroom van radicale moslims uitgroeit tot uitvalsbasis voor islamitisch extremisme elders in de wereld. (ILONA EVELEENS)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden