al-Shabaab: Hongersnood Somalië complot van heidenen

Volgens de radicaalislamitische beweging al-Shabaab is er helemaal geen sprake van hongersnood in het zuiden van Somalië, zoals de Verenigde Naties hebben vastgesteld. Het is erg droog, maar lokale moslims gaan op verstandige wijze om met de problemen, zo meldde een woordvoerder van al-Shabaab vandaag op de eigen radiozender.

ANP/Redactie
Somalische vluchtelingen. Beeld epa
Somalische vluchtelingen.Beeld epa

Al-Shabaab, dat een aantal regio's in Somalië controleert, beschouwt de berichten over hongersnood als onderdeel van een complot van heidenen tegen moslims in de regio. De beweging stelt dat 'de buitenlandse vijand' een nieuwe strategie tegen moslims heeft bedacht. 'De nieuwe strategie is erop gericht hen naar het buitenland te brengen, in het bijzonder naar christelijke landen zoals Ethiopië en Kenia, zodat hun geloof kan worden vernietigd en ze soldaten kunnen worden voor de christenen.'

Vluchtelingen
In de afgelopen jaren zijn miljoenen Somaliërs op de vlucht geslagen voor geweld en honger. Velen trokken naar de buurlanden Kenia en Ethiopië. Honderdduizenden Somaliërs wonen daar in overbevolkte vluchtelingenkampen.

Somalië zwaarst getroffen
Extreme droogte bedreigt ongeveer 12,5 miljoen mensen in de Hoorn van Afrika, maar het door burgeroorlog verscheurde Somalië is het zwaarst getroffen. Al-Shabaab heeft in de afgelopen jaren een aantal hulporganisaties de toegang ontzegd tot gebieden die onder controle staan van deze beweging.

Zwak gezag
In de afgelopen dagen is het Wereldvoedselprogramma van de VN begonnen met het overbrengen van voedsel naar Mogadishu, de hoofdstad van Somalië. Daar leveren diverse radicaalislamitische milities strijd met militairen van het uiterst zwakke centrale gezag en van de Afrikaanse Unie. Burundi en Uganda, landen waar vooral christenen wonen, hebben 9000 militairen gelegerd in Mogadishu om de regering te beschermen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden