Al Qaida-leider al-Zawahiri eist aanslag Parijs op

De leider van Al Qaida, de Egyptenaar Ayman al-Zawahiri, heeft via internet geclaimd het bevel tot het plegen van de aanslagen in Parijs te hebben gegeven. Dit meldt nieuwszender al-Arabiya.

Redactie
Al-Zawahiri op een still van een video uit 2012. Beeld afp
Al-Zawahiri op een still van een video uit 2012.Beeld afp

De claim volgt op mededelingen van de soennitische extremisten van Al Qaida op het Arabisch Schiereiland (AQAP) dat zij achter de aanslag op het Parijse weekblad Charlie Hebdo zitten. Vrijdag al eiste AQAP de verantwoordelijkheid op voor de aanslag op het satirische weekblad. De aanslag waarbij twaalf mensen werden vermoord, was volgens hen wraak voor het herhaaldelijk belachelijk maken van de profeet Mohammed.

De Egyptische arts en voormalig politiek gevangene al-Zawahiri (63) gold jarenlang als de nummer twee van de organisatie en werd beschouwd als de rechterhand van Osama bin Laden totdat hij in 2011 gedood werd door het Amerikaanse leger. Al-Zawahiri volgde Bin Laden op maar werd ook toen Bin Laden nog leefde gezien als het werkelijke brein achter acties van de op islamitische leest geschoeide terreurgroep.

De Egyptenaar is misschien in Pakistan of Afghanistan ondergedoken en komt weinig meer in het nieuws.

Helden

Een kopstuk van AQAP, Nasser bin Ali al-Ansi, zei in een eerder vandaag op internet verschenen boodschap dat AQAP de opdracht heeft gegeven Charlie Hebdo aan te vallen. Hij zat in de videoboodschap voor een portret van al-Zawahiri.

'Deze helden werden gerekruteerd door ons', zegt Nasser bin Ali al-Anassi, een van de leiders van de organisatie. Volgens hem is de aanslag gepleegd 'uit wraak voor de boodschapper van Allah'. De groep zegt dat de makers van Charlie Hebdo met hun cartoons Mohammed beledigden. De video, die begint met het tonen van een foto van voormalig Al Qaida-leider Osama bin Laden, werd geplaatst op een islamitische website.

Ideoloog Al-Anassi is de belangrijkste ideoloog van de Al Qaida-tak. 'Het leiderschap van de organisatie heeft het doelwit uitgekozen, het plan opgesteld en de operatie gefinancierd', zegt hij in de video.

Volgens hem werd de aanslag op het weekblad uitgevoerd om gevolg te geven aan een opdracht van Al-Zawahiri. Deze heeft moslims opgeroepen om aanslagen te plegen in het Westen. De organisatie noemt de broers Kouachi, die de aanslag uitvoerden, 'helden van de slag in Parijs'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden