Al Qaida claimt aanslag Bhutto

ISLAMABAD - Al Qaida heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de moord op Benazir Bhutto.Dat melden het Italiaanse persbureau Adnkronos International (AKI) en de krant Asia Times. Woordvoerder Mustafa Abu al-Yazid van Al Qaida verklaarde tegen Asia Times: ''We hebben Amerika's waardevolste bezit vernietigd die beloofde de moedjahedien te vernietigen.''

Hij voegde eraan toe: ''Dit is onze eerste belangrijke overwinning tegen diegenen die de kant van de ongelovigen hebben gekozen in de strijd tegen Al Qaida.''

Volgens AKI zou Al Qaida's nummer twee Ayman al-Zawahiri in oktober zijn begonnen met het plannen van de aanslag. De claim is echter niet herhaald op de militante islamitische websites die vaak met nieuws van Al Qaida naar buiten komen. De Amerikaanse inlichtingendiensten onderzoek de claim, maar 'verkeren nog niet in de positie om te kunnen vaststellen wie de aanslag gepleegd heeft', aldus een woordvoerder.

De gisteren vermoorde Bhutto is vanochtend naast haar vader begraven in Ghari Khuda Baksh, haar geboorteplaats in de zuidelijke provincie Sindh. Duizenden rouwenden zijn naar Ghari Khuda Baksh gekomen om hun respect te betuigen.

Na de aanslag zijn in verschillende delen van Pakistan rellen uitgebroken. Daarbij zijn volgens de autoriteiten zeker elf mensen om het leven gekomen. Lokale media reppen over twintig doden.

In de stad Peshawar zijn bij een bomaanslag vanochtend een lokale frontman van Musharrafs politieke partij en drie van zijn medewerkers omgekomen.

Eerder zijn honderden boze aanhangers van Bhutto de straat opgegaan. Zij scandeerden leuzen tegen Musharraf. Het kantoor van Musharrafs partij werd geplunderd. De inboedel van het kantoor werd in brand gestoken.

In de provincie Sindh hebben woedende menigtes tien stations en enkele treinen in brand gestoken. In Karachi, de hoofdstad van Sindh, is een agent doodgeschoten in een wijk waar veel Bhuttoaanhangers wonen.

Ook in de grensstreek met India, Kashmir is het onrustig. Daar zijn honderden boze demonstranten slaags geraakt met de politie, die traangas inzette om de demonstranten uiteen te drijven.

Lees vandaag verder in de krant:

'Alle hoop is nu weg'

AMSTERDAM - Raja Riaz is voorzitter van de Pakistan People's Party (PPP) Holland, Nederlandse afdeling van de partij van Benazir Bhutto.

Pakistan kwetsbaar voor burgeroorlog

ANALYSE STEVO AKKERMAN - In leven vormde Benazir Bhutto de grootste bedreiging voor de macht van president Pervez Musharraf, nu ze dood is, wankelt zijn positie pas echt. En daarmee staat de toekomst van heel Pakistan op het spel.

Benazir nam de fakkel over na executie van haar vader

Ook als ze niets van de Bhutto's willen weten, zijn Pakistanen trots op de dynastie die hun land in verband brengt met een zekere 'glamour', ook al zijn nogal wat leden wreed aan hun einde gekomen. Misschien tegen beter weten in hoopten Pakistanen dat zo'n lot de mooie Benazir, de 'Onvergelijkbare' niet zou treffen.

Probeer nu Het Parool

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden