Al na 3 jaar oordeel over blijven asielzoeker

Vreemdelingendienst IND moet voortaan al na drie jaar kijken of een asielzoeker met een verblijfsvergunning hier mag blijven, vindt het kabinet. Nu geldt zo'n verblijfsvergunning nog voor minimaal vijf jaar.

Beeld anp

Staatssecretaris Mark Harbers (Asiel) wil er met deze wetswijziging voor zorgen dat Nederland niet langer uit de pas loopt bij veel andere Europese landen, zoals het kabinet zich bij zijn aantreden al voornam.

Daar wordt doorgaans na drie jaar getoetst of een asielzoeker nog mag blijven. Bovendien 'maken we zo van meet af aan duidelijk dat bescherming in principe iets tijdelijks is,' zegt Harbers.

Als de IND na drie jaar oordeelt dat een asielzoeker nog langer mag blijven, wordt de verblijfsvergunning met twee jaar verlengd. Daarna kan hij, net als nu na in totaal vijf jaar, een permanente verblijfsvergunning aanvragen.

Regeringspartijen VVD en CDA dringen er al langer op aan eerder te kijken of Nederland een asielzoeker nog langer onderdak moet bieden of dat hij beter kan terugkeren naar zijn land van herkomst.

Alleen maar nadelen
VluchtelingenWerk Nederland ziet alleen maar nadelen aan deze wetswijziging. 'Het is funest voor de integratie van vluchtelingen die hierdoor nog moeilijker aan het werk komen, het zorgt voor nog langere wachttijden bij de IND en leidt tot hogere kosten. Bovendien is het nu ook al mogelijk een vergunning eerder in te trekken,' zegt Jasper Kuipers van VluchtelingenWerk.

De organisatie spreekt van een nutteloze exercitie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden