Column

Al jaren vragen 'we' om de taps van voor de moord op Van Gogh

Theodor Holman Beeld Wolff
Theodor HolmanBeeld Wolff

De journalist Peter Wierenga, die het meeste weet over de moord op Theo van Gogh, had aan de AIVD, afgedwongen via een WOB-procedure, de afgeluisterde taps gevraagd die voor en na de moord op Theo van Gogh zijn gemaakt in de Haagse Antheunisstraat waar destijds de Hofstadgroep verbleef.

Natuurlijk kreeg hij weer niet alles, alleen een klein zielig beetje van de afgeluisterde taps van na de moord. Niemand weet waarom. Al jaren vragen 'we' om de taps van voor de moord, maar die krijgen we niet.
We hebben nu een paar vel­letjes met afgeluisterde gesprekken.

Daarbij een A4'tje van wat men hoorde in de Antheunisstraat op het moment dat de politie binnenviel. Ik kan niet alles letterlijk citeren want dat zou vele columns ruimte in beslag nemen. Maar een van de leden van de Hofstadgroep belt, nadat er schoten zijn gevallen, met zijn moeder.

"Moeder, Salam Alaikum, ik hou van je in Allah ... Als ik doodga als martelaar dan doe ik dat voor Allah tegen de heidenen ... Oké, mama vergeef het mij. Ik spreek de geloofsbelijdenis uit."

De geloofsbelijdenis wordt uitgesproken, maar hij drukt zijn telefoon, met zijn moeder aan de andere kant van de lijn, niet uit. De politie baant zich ondertussen schietend een weg - en wordt over en weer geschoten en in de gesprekken is ook sprake van een handgranaat in het bezit van de Hofstadgroep, en de geloofsbelijdenissen volgen elkaar snel op.

Al die tijd blijft moeder aan de mobiele telefoon. Het ene Koranvers na het andere wordt geciteerd. En dan zegt er één "Onder de gelovigen zijn er mensen die hun belofte jegens Allah hebben ingelost. Sommigen zijn al doodgegaan en sommigen wachten op de dood ... Ze zijn niet afgeweken."

Vermoedelijk keek hij toen op zijn telefoon en zegt dan tegen zijn moeder: "Wij hebben bommen op hen geworpen ... Als Allah het wil ... Ik moet nu ophangen, ik heb geen beltegoed meer ... Dag."

En hij hangt op.

Geen beltegoed meer.

De jongens schreeuwen terwijl de politie binnen is: "Ik ga naar het paradijs toe... ik onthoofd je." Dan zegt er één: "Lof zij Allah (lacht) ... Ik ben twintig jaar oud... martelaar tijdens de ramadan... vecht voor Allah."

Waarom lachte hij toen hij meende dat de dood hem kwam halen en hij het gesprek met zijn moeder niet kon afmaken wegens te weinig bel­tegoed?

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden