Al duizenden acties voor Serious Request

Ons land is vanaf donderdag weer in de ban van de jaarlijkse 3FM-actie Serious Request. Duizenden acties zijn al op touw gezet om geld in te zamelen voor de 'stille ramp' van dit jaar: meisjes en vrouwen die slachtoffer zijn van seksueel geweld in conflictgebieden. 'Een enorm groot wereldwijd probleem en een onderwerp waar veel taboes op rusten', zegt zendermanager Wilbert Mutsaers.

null Beeld anp
Beeld anp

Miljoenen vrouwen in oorlogsgebieden raken beschadigd door seksueel geweld, volgens Mutsaers. 'Een onderschat probleem'. Samen met het Rode Kruis wil de radiozender zorgen voor praktische hulp, zoals de morning-afterpil, soa-testen en medische bijstand. Maar er is ook dringende behoefte aan psychosociale hulp en opvang voor slachtoffers. Daarnaast moet het probleem op regeringsniveau worden aangekaart. 'Het is al duidelijk geworden dat dit echt werkt in bepaalde gebieden', weet Mutsaers. Ook voorlichting is een belangrijk punt. 'Mannen en jongens moet je letterlijk bijna opvoeden over dat wat in hun hoofd misschien wel kan, juist abnormaal is.'

Dj's Gerard Ekdom, Coen Swijnenberg en Domien Verschuuren nemen deze elfde editie plaats in het Glazen Huis, dat dit jaar in Haarlem staat. Ze maken zes dagen lang 24 uur per dag radio en televisie zonder dat ze daarbij eten. Voor Verschuuren is het de eerste keer in het huis, Ekdom en Swijnenberg zaten er al eerder in.

Vorig jaar stond het Glazen Huis in Leeuwarden en werd een recordbedrag van ruim 12,3 miljoen euro opgehaald voor de bestrijding van kindersterfte door diarree. Of de opbrengst dit jaar weer hoger uitvalt, durft Mutsaers niet te voorspellen. Een record is volgens hem niet het doel. 'De actie is niet minder succesvol als er minder geld wordt opgehaald. Het vertrekpunt is dat elke euro al meer is dan het was.' Al zijn er al wel meer particuliere acties aangemeld dan vorig jaar. Deze initiatieven zijn goed voor 90 procent van de opbrengst, aldus de zendermanager.

De gemeente Haarlem verwacht dat er zo'n 600.000 tot 700.000 mensen op het Glazen Huis afkomen. Vorig jaar stond de mobiele studio in Leeuwarden. Volgend jaar is het de beurt aan Heerlen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden