Column

Al die voorlezers zijn eng en doen rare dingen met uw kind!

U zult mij nooit op Goede Werken kunnen betrappen. Ik zal nooit in het openbaar geld inzamelen voor een goed doel en ik zal ook nooit hardlopen tegen kanker of op Radio 538 een liedje kopen om zielige moeders te redden.

Zo ik al goed doe, doe ik dat in het geheim, want zo ben ik opgevoed. Wantrouw iedereen die zich op zijn Goede Werken laat voorstaan.

Maar er is één uitzondering: ik zou heel graag eens op de Nationale Voorleesdag kinderen op Amsterdamse scholen voorlezen.

Vandaag was het Nationale Voorleesontbijt en weer was ik niet uitgenodigd.

Reden: 'U bent niet bekend genoeg en kinderen zijn misschien bang voor u.'

Nu klopt dit enigszins. Toen mijn dochter klein was, liep ik wel eens haar kleuterklas binnen, waarna alle leerlingetjes begonnen te huilen.

Ik heb blijkbaar een eng gezicht.

Maar Lange Frans mocht wel voorlezen! En onze burgemeester Eberhard ook. Die zijn toch ook eng? En weet u wie ook mochten voorlezen? Wethouder Pieter Hilhorst en Arie Boomsma! De klassen stonden vast blank van de angstpoep en -pies! Boomsma zou namelijk voorlezen 'uit een boek dat speciaal voor deze dag is gemaakt,' stond in de krant: 'Met een ventilator, muts en chocomel geeft Boomsma een extra dimensie aan het verhaal, door de kinderen allerlei zintuiglijke prikkels te geven.'

Daar werd je vroeger voor gearresteerd!

Maar goed, ik mocht niet meedoen, want ik was te onbekend. Mijn plaats werd ingenomen door Simone Kukenheim. Wie kent haar niet? Ze zal wel hebben meegedaan aan Wie is de mol of zoiets. Zij las voor in de bibliotheek vlak bij mijn huis, op het Roelof Hartplein.

De bekende Barbera Veltkamp las in Duivendrecht voor. Barbara is wethouder in de bekende gemeente Ouder-Amstel.

En in Hotel Arena las acteur en presentatator Pim Veth voor. Pim Veth! Een soort Pierre Bokma, begrijp ik, maar dan als voorlezer.

Nooit mag ik voorlezen, maar er wordt wel altijd gevraagd of ik reclame voor het evenement wil maken, want: 'Is het niet goed dat kinderen op jonge leeftijd worden voorgelezen?' Nee, dat is niet goed! Ouders, houdt voortaan uw kinderen thuis. Al die voorlezers zijn eng en doen rare dingen met uw kind!

Ik wil voorlezen!

Ik!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden