Plus

Al 50 jaar verzoeknummers voor patiënten bij Radio Tulipa

Radio Tulipa van Ziekenhuis Amstelland draait al vijftig jaar verzoeknummers voor patiënten. Andere ziekenhuiszenders verdwenen. 'Het gaat om het verhaal dat mensen kwijt kunnen.'

Marloes de Moor
Radio Tulipa techneut Vincent Grommé Beeld Marc Driessen
Radio Tulipa techneut Vincent GromméBeeld Marc Driessen

"Goedenavond, meneer. Wilt u misschien een verzoekplaatje aanvragen?" Verbaasd kijkt een twintiger op van zijn smartphone. Hij ligt met zijn voet in het gips op de ­gekreukte lakens van een ziekenhuisbed. Een hypermoderne koptelefoon op zijn hoofd.

Op zijn schoot Spotify en YouTube met zo'n beetje alle verzoeknummers die hij maar zou willen aanvragen. "Ik geloof dat u uw eigen muziek al heeft," constateert patiëntbezoeker Lettie Zeeman (59) met een blik op zijn koptelefoon.

Zeeman haalt namens ziekenomroep Radio Tulipa TV van Ziekenhuis Amstelland verzoekplaatjes op bij patiënten. Ze heeft al een aardige oogst: Nana Mouskouri, André Rieu, Claudia de Breij, Kroatische volksmuziek.

Bij een verduisterde kamer houdt ze even stil. Lichtflitsen springen tegen de muren. Pistoolschoten, ontploffingen, geschreeuw vanuit een televisie. Daar moet een patiënt in de ban zijn van een actiefilm. "Ik loop maar even door," zegt Zeeman.

In een volgende kamer veert een man op, alsof hij haar al had verwacht. Hij heeft zijn verzoeknummers meteen paraat: Always van Bon Jovi en My Father's Eyes van Eric Clapton. "Tussen negen en tien worden ze gedraaid op kanaal 2," belooft Zeeman.

Zeven avonden per week maken 32 vrijwilligers radio-en tv-programma's bij ziekenomroep Radio ­Tulipa TV in Amstelveen. De zender, ooit een kweekvijver voor presentatoren als Jeroen van Inkel, Adam Curry en Tineke de Groot, viert dit jaar zijn vijftigste verjaardag.

Het is de enige nog actieve ziekenomroep van Amsterdam en Amstelveen. De afgelopen decennia sneuvelden ze één voor één: Rano van het AMC, Radio Zantos van het BovenIJ Ziekenhuis, Radio Lucas van het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis, Radio VUmc van het VU Medisch Centrum.

Jolige hersenspinsels
Nu het Medisch Centrum Slotervaart failliet is, breken voor de medewerkers van de voormalige ziekenomroep Radio Domino onzekere tijden aan. Nog niet zo lang geleden lagen patiënten er nog te luisteren naar de jolige hersenspinsels van presentatoren en klassiekers van André Hazes, Willie Alberti, Johnny Jordaan en Tante Leen.

Henk Kortschot, voorzitter van Radio Domino en sinds 1979 vrijwilliger bij de omroep, is desondanks strijdbaar. Ook zijn functie als telefonist bij het ziekenhuis is opgeheven. Nu gaat hij niet alleen op zoek naar een nieuwe baan, maar ook naar een andere locatie voor de omroep.

30

De laatste jaren luisterden er gemiddeld nog zo'n dertig patiënten naar Radio Domino

"We gaan niet bij de pakken neerzitten en hopen op een andere plek door te kunnen gaan met Radio Domino."

Hij ziet ­mogelijkheden in bijvoorbeeld revalidatiecentra, verpleeg­huizen of hospices. "Als het ons in 2019 niet lukt iets te vinden, stoppen we. Ik werk ook nog bij Radio Bloemendaal en een kerkzender, dus ik zal niet in een gat vallen."

Toch is er best reden voor weemoedigheid. Kortschot heeft een schat aan mooie herinneringen bij Radio Domino liggen. Hij leerde er zijn grote liefde Sylvia kennen. Hij maakte er furore, toen hij als jong broekie Tol Hansen in de studio wist te krijgen.

Hij introduceerde de 'aandachts­elpee' die de hele week gedraaid werd, presenteerde de langlopende avondprogramma's Bedpret en Verzet in bed en bedacht de legendarische 'weerweddenschap' met Radio Dominoweerman Carel van der Woue. Wie het weer voor zomer of winter goed had voorspeld, kreeg een kratje bier.

Radio Domino deed ook live verslag van evenementen, ­zoals voetbalwedstrijden, de opening van de Keukenhof, Koninginnedag of Sail. "Toen patiënten nog geen tv aan hun voeteneind hadden, werden die heel goed bekeken. Tegenwoordig is de concurrentie van andere omroepen te groot. De charme is er daardoor wel een beetje afgegaan," vertelt Kortschot.

De laatste jaren luisterden er gemiddeld nog zo'n dertig patiënten naar Radio Domino.

Vol in beeld
Ook Wijnand Mul, voorzitter van Radio Tulipa TV en 38 jaar nauw betrokken als vrijwilliger, zag veel veranderen. "Onze doelgroep werd steeds kleiner. Er zijn meer poliklinieken, waardoor patiënten korter in het ziekenhuis blijven. Vroeger werden ze nog wel eens voor twee weken opgenomen. Nu gaan ze zo snel mogelijk weer naar huis. En we hebben natuurlijk veel concurrentie gekregen van andere afleiding: televisie, internet, smartphones."

Tien jaar geleden al besloot Radio Tulipa TV niet meer alleen radio, maar ook tv te gaan uitzenden. "Dat was in het begin wennen. Presentatoren kwamen ineens vol in beeld. Even ongezien in je neus peuteren was er niet meer bij. Bij de muziek laten we beelden zien die vaak rechtstreeks van dvd's komen," vertelt Mul.

De keuze voor tv is volgens hem een van de redenen dat Radio Tulipa TV overeind is gebleven. "Bovendien zijn wij als stichting geen onderdeel van het ziekenhuis. Hierdoor zullen we minder snel wegbezuinigd worden. Zolang er patiënten zijn en wij gebruik mogen maken van de studio en de elektriciteit die het ziekenhuis ter beschikking stelt, blijven wij uitzenden."

Cijfers over het aantal luisteraars heeft Mul niet. "Maar uit de bezoeken aan patiënten en de reacties maak ik op dat we zeer gewaardeerd worden." Het donderdagavondteam, bestaande uit technicus Vincent Grommé (29), presentator Karel van den Berghe (58), Jaap Wilting (63) en patiëntbezoekers Edwin Besse (30) en Lettie Zeeman, zit al klaar voor de uitzending van acht uur.

Van den Berghe, die veel radio-ervaring heeft, ging twee jaar geleden als vrijwilliger bij Radio Tulipa TV aan de slag. "In het begin moest ik eraan wennen dat ik in beeld kwam. Ik miste de magie van radio. Maar gaandeweg ging ik het steeds leuker vinden om passende beelden bij de nummers te zoeken en te monteren."

Troostend woord
Stipt om acht uur verschijnt Van den Berghe beeldvullend in de ziekenhuiskamers en kondigt hij een plaat van Caro Emerald aan. Hoewel Van den Berghe, specialist in het genre Motown, zelf geen groot liefhebber is van André Rieu, draait hij dapper diens repertoire. "Prachtig, prachtig!" besluit hij met rollende r The Skaters Waltz.

Presentator Karel van den Berghe, technicus Vincent Grommé en Jaap Wilting (vlnr): het donderdagavond­team van Radio Tulipa, de laatste zieken­omroep van Amsterdam en Amstelveen Beeld Marc Driessen
Presentator Karel van den Berghe, technicus Vincent Grommé en Jaap Wilting (vlnr): het donderdagavond­team van Radio Tulipa, de laatste zieken­omroep van Amsterdam en AmstelveenBeeld Marc Driessen

"'s Lands grootste concertmeester. Jammer dat het alweer afgelopen is. Ik hoop dat u genoten heeft! En mocht u nu denken: ik heb wel zin in een avondwandelingetje, aarzel dan niet en kom bij ons langs! Bij de spoedeisende hulp gaat u rechts en dan loopt u zo de studio in."

Het is meer dan eens voorgekomen dat iemand inderdaad in zijn pyjama op zoek ging naar wat vertier. Mul denkt dat juist in dat persoonlijk contact de meerwaarde van de ziekenomroep schuilt.

"Dat kunnen andere mediadragers nooit bieden. Het gaat niet alleen om die plaat, maar ook om het verhaal dat mensen kwijt kunnen. Door een troostend woord en dierbare muziek voelen zij zich opgebeurd."

Vanaf 8 december zal Radio Tulipa TV ter gelegenheid van het vijftigjarig jubileum de top 50 meest aangevraagde verzoeknummers draaien. Op één staat De Vlieger van André Hazes, op twee The Second Waltz van André Rieu en op drie La Bohème van Charles Aznavour.

In de studio van het MC Slotervaart, zo'n tien kilometer noordwaarts, zal het stil zijn. De apparatuur staat er koud en werkeloos bij.

Henk Kortschot: "Ik zal Radio Domino hoe dan ook missen. Radio mis je altijd. Dat zit in je bloed."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden