Al 4.074 baby's in Brazilië hebben hersenafwijking

Het aantal pasgeborenen in Brazilië met een abnormaal klein hoofd als gevolg van het zika-virus is gestegen naar 4.074 gevallen. Dat maakte het Braziliaanse ministerie van Gezondheid dinsdag bekend. Het gaat zowel om gevallen waarin de relatie met het virus wordt vermoed, als zaken die zijn bevestigd. Een week eerder ging het nog om 3.718 baby's.

Een kinderarts meet het hoofd van een twee maanden oude baby met neurologische afwijkingen door het zika-virus. Beeld Getty Images
Een kinderarts meet het hoofd van een twee maanden oude baby met neurologische afwijkingen door het zika-virus.Beeld Getty Images

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bestempelde de uitbraak van het zika-virus maandag als een wereldwijde noodsituatie voor de volksgezondheid. Het door muggen overgebrachte virus verspreidt zich ontzettend snel en zou bij ongeboren kinderen kunnen leiden tot hersenafwijkingen. Door de snelle verspreiding zouden in totaal vier miljoen mensen in Noord- en Zuid-Amerika het virus kunnen oplopen.

Bloeddonaties
Het Amerikaanse Rode Kruis heeft donoren die gebieden hebben bezocht waar het zika-virus is uitgebroken, opgeroepen ten minste 28 dagen te wachten met het geven van bloed. Overigens maakt de organisatie de kanttekening dat het risico om het virus via bloeddonaties door te geven, op het vasteland van de Verenigde Staten 'extreem' klein is.

Het advies geldt voor mensen die de afgelopen vier weken in Mexico, op de Caraïben of in Centraal- of Zuid-Amerika zijn geweest, zo meldde het Rode Kruis dinsdag in een verklaring.

Ook vraagt de organisatie donoren die veertien dagen na de donatie symptomen van het zika-virus ontwikkelen, dat direct aan het Rode Kruis te laten weten zodat het bloed in quarantaine kan worden gezet.

De oproep volgt op het bericht van een besmetting met het zikavirus in de Texaanse stad Dallas. Het is het eerste besmettingsgeval op het vasteland van de VS. Het regionale centrum voor de volksgezondheid in Dallas denkt dat het virus is overgebracht door seksueel contact.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden