Al 17.000 boetes uitgedeeld voor scooterrijden onder Rijksmuseum

Cameracontrole blijkt effectief om scooters te weren in de passage onder het Rijksmuseum. Sinds er gebruik wordt gemaakt van camera's met nummerplaatherkenning is het aantal brommers en snorscooters dat erdoorheen rijdt gedaald. Mogelijk worden de camera's ook ingezet in de tunnel onder het Centraal Station.

Sinds oktober 2014 registreren vier camera's met kentekenherkenning snorfietsen en brommers die ondanks een verbod door de passage onder het Rijksmuseum blijven rijdenBeeld Archief

Inmiddels zijn bijna 17.000 brom- en snorfietsen bekeurd. Zij kregen een boete thuisgestuurd van 95 euro. Het totale boetebedrag is in ruim anderhalf jaar opgelopen tot een kleine anderhalf miljoen euro. De gemeente Amsterdam profiteert niet van deze inkomsten: de boetes worden geïnd door het Centraal Justitieel Incasso Bureau van het rijk.

De meeste scooterrijders maken de fout maar één keer, maar een behoorlijke groep reed twee of drie keer door de tunnel. Ook zijn er tientallen kentekens die tot twaalf keer werden geregistreerd en enkele kentekens kwamen aan de vijftig passages. Hierbij ging het voornamelijk om kentekens van scooters of bromfietsen van verhuurbedrijven.

Dure camera
Dat blijkt uit een evaluatie van het project. Over het ophangen van de camera's was twee jaar geleden veel te doen: het systeem vergde een investering van 363.000 euro. Omdat er veel ergernis is over de meestal te hard rijdende brommers en scooters door de passage, werd besloten tot het invoeren van het camerasysteem.

Snor- en bromfietsen is niet toegestaan in de passage. Naast wandelen mag je er wel fietsen op de zogenoemde rijloper in het voetgangersgebied. Naast de gebruikelijke verkeersborden wordt er sinds oktober 2014 gecontroleerd met behulp van camera's. Deze vorm van handhaving wordt voortgezet tot en met 2018, zegt een woordvoerder.
"Daarnaast wordt ook onderzocht of vanaf 2017 kan worden gestart met camerahandhaving op snor- en bromfietsers bij de Cuyperspassage bij het Centraal Station."

Daling
Opvallend is dat het aantal overtreders in de eerste maanden sinds de start van de camera-inzet sterk is gedaald. In januari 2015 lag het aantal passages op gemiddeld dertien per dag (tien snorfietsen en drie bromfietsen), ten opzichte van gemiddeld 103 passages in september 2014 (negentig snorfietsen en dertien bromfietsen). Uit de analyse blijkt dat camera's veel beter werken dan de inzet van verkeersregelaars.

Scooterrijders werden beboet, zijn relatief vaak in beroep gegaan tegen de straf. Bijna 3500 mensen tekenden bezwaar aan: 22 procent van het totaal. Dat ligt twee keer zo hoog als het percentage bezwaarmakers waar het Openbaar Ministerie normaal van uitgaat.

Onbekendheid
Dat ligt waarschijnlijk aan het feit dat veel mensen niet weten dat ze met hun brommer of snorscooter niet welkom zijn in de passage. De borden waarop dat staat aangegeven zijn niet per se duidelijk. Overigens gaat zowel de officier van justitie als de kantonrechter niet mee in dit bezwaar van de klagers. De boetes worden in de praktijk alleen teruggedraaid als de gemeente blijkt te weinig informatie te hebben aangeleverd.

De fietstunnel onder het Rijksmuseum is - ondanks het verbod - populair onder bestuurders van gemotoriseerde tweewielersBeeld Catharina Glogowski
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden