Al 140 jihadstrijders naar Midden-Oosten vertrokken

Vanuit Nederland zijn al 140 mensen naar Syrië en Irak vertrokken om zich daar te mengen in de strijd. Dat zei minister Plasterk van Binnenlandse Zaken vanmorgen bij WNL op zondag. Het is de laatste telling van de AIVD die liep tot 1 september.

Khalid K., links, poseert op sociale media geregeld tussen medestrijders en met afgehakte hoofden Beeld Twitter
Khalid K., links, poseert op sociale media geregeld tussen medestrijders en met afgehakte hoofdenBeeld Twitter

Dertig van hen zijn teruggekeerd naar Nederland, vijftien zijn omgekomen in de strijd. Volgens Plasterk zijn dit bevestigde getallen, maar zijn het er 'waarschijnlijk meer'.

De minister zei dat er in Nederland in tien gemeenten 'pockets' van djihad-aanhangers te vinden zijn. Daaronder de vier grote steden, maar ook gemeenten als Zoetermeer een Zeist. De diensten zijn meer djihadisten op het spoor die vermoedelijk weg willen. Maar hoeveel dat er zijn, wilde de minister niet zeggen.

Plasterk noemde de ontwikkeling 'heel gevaarlijk'. Syrië-gangers kunnen getraumatiseerd terugkomen, maar ook kunnen zij afschrikwekkende dingen geleerd hebben die zij hier in de praktijk willen brengen. De drempel wat zij daar bij normaal vinden, kan enorm zijn verlaagd, aldus Plasterk. Hij verwees daarbij naar de aanslag op een Joods museum in Brussel, ook door een teruggekeerde Syrië-ganger.

Volgens de minister is het netwerk van djihad-sympathisanten goed in kaart, 'maar weet je nooit wat je niet weet'. Het gaat om enkele honderden fanatiekelingen, en duizenden sympathisanten. Het zijn zeker niet alleen laagopgeleide, kansarme jongeren, aldus Plasterk. Ook hoogopgeleide jongeren kiezen ervoor de stap naar de strijd te wagen; laatst is nog een geneeskundestudent uitgereisd om in het Midden-Oosten aan de strijd mee te doen.

Plasterk is het eens met de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb, die de Nederlandse jihadisten verraders heeft genoemd omdat ze de kernwaarden van de democratie en hun (groot)ouders verloochenen. 'Ze verraden alles waar we voor staan', zei Plasterk.

Hij werkt ondertussen aan een wetswijziging om meer mogelijkheden te krijgen telefoonverkeer af te tappen. Als (potentiële) jihadisten communiceren via de kabel gelden er andere wetten dan als ze dat via de ether doen. 'Stel dat we het telefoonverkeer tussen Nederland en Syrië massaal in kaart willen brengen om te kijken of we mensen hebben gemist, dan zijn er nu wettelijke beperkingen', zei Plasterk.

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken Beeld anp
Minister Plasterk van Binnenlandse ZakenBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden