Al 125 jaar krijgt niemand café 't Molentje eronder

Starbucks en een huurverhoging leken café 't Molentje fataal te worden, maar zaterdag viert de nieuwe generatie het 125-jarig bestaan.

Vaste gasten, buurtbewoners en toeristen weten het café te vindenBeeld Charlotte Odijk

Boven de deur van het bruine café aan het Singel staat in glas en lood "t Molentje'. Hier komt de muziek nog uit twee oude platenspelers, die boven op een lage kast staan met honderden lp's. De playlist is gevarieerd. Yesterday van The Beatles wordt gevolgd door De vlieger van Hazes.

Even was het voortbestaan van café 't Molentje onzeker, toen de huurbaas het pand ging renoveren na het overlijden van de eigenaar. Maar zijn dochter Remie de Groot (29) kon het familiebedrijf voorzetten, ondanks interesse van Starbucks voor het pand en een huurverdubbeling.

Groot feest
Met haar vriend gaat ze door waar haar opa 60 jaar geleden begon na een overname: "Ik ben hier praktisch opgegroeid. De huurbaas gunde het ons en wilde voor de buurt het café behouden."

Zaterdagmiddag en -avond viert het bruine café dus zijn 125-jarig bestaan met een groot feest. De bar gaat naar buiten en er staat net als op Koningsdag een podium met live muziek: in de middag gipsy jazz, in de avond draait een dj feestmuziek.

Vaste gast Guus Keizer (74) komt al bijna veertig jaar in 't Molentje en heeft zelfs een eigen kruk, waarop een bronzen plaatje met zijn naam is bevestigd. "Het is hier altijd heel gezellig, er hangt een soort dorpssfeer. Vroeger zat de hele buurt hier en was er altijd wel iemand die je kende. De laatste tijd komen er iets meer toeristen, maar de sfeer is niet veranderd. Wel is het onder Remies bewind beter geregeld."

Charme
Voor de charme van de oude platenspelers komen gasten regelmatig terug; iedereen mag een plaat kiezen om die vervolgens af te spelen. "Soms vinden toeristen het zo leuk dat ze beloven platen op te sturen," zegt De Groot. "Je verwacht om hun dronken toestand dat ze het vergeten, maar soms ontvangen we twee weken later ineens een zwaar pakketje met een briefje erbij."

In het trappenhuis naar de wc hangen kunstwerken, waaronder een potloodtekening van het café. "Die is gemaakt door een student. Eigenlijk alles wat hier hangt en ligt hebben we gekregen van gasten. Ze laten op deze manier zien dat ze het café waarderen, dat maakt het erg speciaal."

Zo ook de hebbedingetjes in de glazen vitrine die in een van de muren is aangebracht. Van een Delfts blauw molentje tot een gitaarvormig speldje in de kleuren van de Nederlandse vlag waarop '25 jaar De Dijk' staat. "Gekregen van Hans, de bassist van de band - hij is hier ook vaak te vinden. Na een optreden komt ie nog even een borrel drinken."

De fles Cubaanse rum in de vitrine is voor De Groot zelf speciaal. "Het laatste jaar dat mijn vader leefde, woonde hij in Cuba. Dit is de laatste fles die hij van daar heeft meegenomen, die mag natuurlijk niet ontbreken. Ik ben trots dat ik zijn werk met dit café kan blijven doen. Vanavond gaan we een feestje bouwen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden