AkzoNobel wint zaak tegen eigen aandeelhouders

Akzo Nobel mag de aanhoudende overnamepogingen van PPG afwijzen. Maar het moet wel de aandeelhouders veel beter informeren.

Antony Burgmans, voorzitter van de Raad van Commissarissen van AkzoNobel bij vorige week bij de zaak Elliott Advisors Beeld anp
Antony Burgmans, voorzitter van de Raad van Commissarissen van AkzoNobel bij vorige week bij de zaak Elliott AdvisorsBeeld anp

Dat heeft de Ondernemingskamer van het Amsterdamse Gerechtshof maandagavond bepaald in en zaak die vorige week door een groep boze aandeelhouders werd aangespannen omdat het bedrijf weigert te praten met het Amerikaanse PPG over een overname. De Ondernemingskamer ziet onvoldoende aanleiding tot het nemen van stappen tegen Akzo.

De Ondernemerskamer oordeelt dat er geen gegronde redenen zijn te twijfelen aan het beleid van AkzoNobel ten aanzien van de biedingen van PPG. "Het afwijzen van gesprekken door Akzo was niet alleen maar 'going through the motions', maar weloverwogen,"aldus de rechtbankpresident.

'Zorgvuldig oordelen'
Akzo heeft volgens hem het voorstel van PPG zorgvuldig afgewogen. "Het bestuur van de vennootschap hoeft aandeelhouders niet te betrekken bij de strategie. Dat is het primaat van Akzo zelf. AkzoNobel dient wel het vennootschapsbelang te dienen, en zorgvuldig te oordelen over de voorstellen PPG."

Het verzoek van de meest agressieve aandeelhouder, Elliott, aan de rechtbank om president-commissaris Antony Burgmans af te zetten, heeft volgens de rechter alleen tot doel Akzo te dwingen met PPG te gaan te onderhandelen. "Dat Elliott claimt daarbij geen beleid te beïnvloeden, is onjuist. Onderhandelingen met PPG zijn immers niet vrijblijvend, maar gericht op het verkrijgen van zeggenschap bij Akzo Nobel."

Meer moeite heeft de rechter met het afwijzen van een bijzondere aandeelhoudersvergadering door Akzo, zeker als daar het vertrek van Burgmans niet zou worden behandeld.

"Akzo heeft niet overwogen om een informatieve vergadering te beleggen om aandeelhouders op de hoogte te stellen. Uit brieven van aandeelhouders blijkt dat het besluit van Akzo om niet met PPG te onderhandelen stuit op onbegrip. Aandeelhouders hebben recht op het afleggen van verantwoording door Akzo Nobel, om hun strategie te bepalen."

Relatie normaliseren
Akzo moet zich volgens de rechter beraden op stappen om de relatie met aandeelhouders te normaliseren. Maar de Ondernemingskamer houdt in het midden of er sprake is van onbehoorlijk bestuur. Dat moet in een enquête-procedure gebeuren. Die hangt weer sterk af of PPG de komende dagen een vijandig bod zal doen. Tot dan ziet houden de rechters de zaak aan.

Elliot reageert teleurgesteld op de uitspraak vanwege 'de implicaties ervan voor de rechten van aandeelhouders in Nederland', De Amerikaanse aandeelhouder beraadt zich op nieuwe stappen.

Vijandig bod
PPG, dat vorige week aanschoof bij de rechtszaak, houdt zich nu op de vlakte. Het bedrijf 'blijft bereid' met Akzo om tafel te zitten om over een samengaan te praten 'maar zonder productief overleg' overwegen een bod te doen op Akzo Nobel. Dat zal dan een vijandig bod zijn direct aan de aandeelhouders van het bedrijf, dat waarschijnlijk lager uitvalt dan de 27 miljard euro die PPG nu voor het concern over heeft.

PPG moet volgens de beursregels voor donderdag 1 juni een definitief bod doen, of anders zes maanden op de handen gaan zitten. De Amerikanen lieten vorige week al weten op dinsdag daarover een besluit te zullen nemen. Het bedrijf heeft bovendien bezwaar tegen de deadline en neemt stappen tegen toezichthouder AFM om zo'n twee weken uitstel te krijgen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden