AkzoNobel wijst nieuw overnamebod van de hand

AkzoNobel heeft een nieuw overnamebod van zijn Amerikaanse branchegenoot PPG Industries van de hand gewezen. Ook het hogere bod is volgens topman Ton Büchner volstrekt onvoldoende. Maar de aandeelhouders beginnen zich nu te roeren. Een van hen eist ‘onmiddellijk overleg’ tussen Akzo en PPG.

Het AkzoNobelgebouw (boven) aan de ring A10 op de Zuidas in Amsterdam-Zuid.Beeld anp

PPG is nu bereid 24,3 miljard voor AkzoNobel te betalen, tegen net geen 21 miljard de vorige keer. “Ook dit bod onderwaardeert Akzo Nobel significant,” aldus Akzotopman Ton Büchner woensdagochtend. 

Bovendien is het nieuwe bod volgens hem nog risicovoller omdat PPG nu ruwweg een derde van zijn bod in eigen aandelen wil voldoen.

“Behalve een hoger bod, beantwoordt PPG op geen enkele wijze aan de bezwaren die we bij het eerste bod hebben geuit,” zegt Büchner. “Het faalt op alle vlakken.”

De topman verwijst als voorbeeld naar de strategie van zijn bedrijf om verder in te zetten op duurzaamheid. “PPG biedt geen duidelijke stappen om dat te waarborgen. Dat zijn aspecten die belangrijk zijn in de waardering.”

Culturele verschillen 

Büchner herhaalt dat een overname ten koste zal gaan van duizenden banen, omdat de activiteiten van beide bedrijven grotendeels overlappen. Maar ook zal een overname volgens hem grote gevolgen hebben voor de resterende activiteiten van AkzoNobel omdat de culturele verschillen tussen de bedrijven te groot zijn. “Kijk alleen naar de manier waarop ze het eerste bod hebben uitgebracht.”

Büchner dacht 2 maart kennis te maken met zijn tegenhanger bij PPG, maar kreeg in een zaaltje van een Schipholhotel onverwachts een compleet overnamedocument naar zich toe geschoven. “Dat was ongevoelig en bovendien slecht getimed middenin de Nederlandse verkiezingen. Hun bod had grote politieke gevolgen. Ook dat laat zien hoe zeer onze culturen verschillen.” 

Afsplitsing 

AkzoNobel gaat volgens de topman door met het onderzoek naar afsplitsing van de chemietak van Akzo. “We zijn overtuigd dat we zelf veel beter in staat zijn om de waarde van AkzoNobel te ontsleutelen.” Een afsplitsing maakt een algehele overname van AkzoNobel door PPG veel moeilijker. 

Een van de grotere aandeelhouders van AkzoNobel, het Britse Elliot, wil juist wel dat het concern met PPG gaat praten over een overname. Volgens het bedrijf denken meer aandeelhouders er zo over.

Elliot, dat sinds kort 3 procent van de aandelen AkzoNobel houdt, vindt de afwijzingen van het bod ‘niet overtuigend’.  Akzo Nobel kan de gevolgen van een overname volgens het bedrijf niet afdoende inschatten zonder daarover met de Amerikanen te overleggen. Wel vindt de activistische investeerder het tweede PPG-bod ook te laag.

Büchner is de afgelopen dagen voortdurend bij grote aandeelhouders van het bedrijf langs geweest om hen er van te overtuigen dat een bod van PPG ook niet in hun belang is.

“We hebben heel erg nauwkeurig naar het bod gekeken en op basis daarvan gesproken met heel veel aandeelhouders, investeerders bezocht en voorzichtig naar hen geluisterd, evenals naar andere belanghebbenden. Om maar duidelijk te maken dat dit in niemands belang is. Er is daarom voor ons geen enkele reden stappen te ondernemen richting PPG.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden