AkzoNobel vindt vervanger financieel topvrouw

Binnen een week heeft Akzo Nobel de opvolger gevonden van de zieke financieel bestuurder Maëlys Castella. Met Maarten de Vries valt de appel dicht bij de boom.

Herman Stil
Maarten de Vries Beeld anp
Maarten de VriesBeeld anp

De Vries (1962) is als de brandweer; waar het rookt, komt hij blussen. Maar vooral: waar hij aantreedt, wordt verkocht. Dat is pikant, want Akzo bevindt zich momenteel in het oog van een overnamestorm die, als in december de wettelijke afkoelingsperiode afloopt, zo maar weer in volle hevigheid kan opsteken.

De link tussen De Vries en Akzo is snel gelegd. De Vries werd in 2014 naar pakkettenbedrijf TNT Express gehaald door toenmalig TNT-topman Tex Gunning, die zijn kersverse pensioen bij Akzo Nobel opschortte om bij het geplaagde pakjesconcern bij te springen. Om het oudejongensnetwerk compleet te maken: Antony Burgmans was toen zowel bij TNT als bij Akzo president-commissaris.

Fedex
In 2015 bracht brachten ze TNT onder bij het Amerikaanse Fedex, dat 4,4 miljard euro afrekende. Gunning en De Vries traden na verloop van tijd terug, wat hun een 'ontslagvergoeding' opleverde van 4 miljoen euro.

Het was niet de eerste keer dat De Vries betrokken was bij de overname van het bedrijf dat hij bestuurde. De Vries (1962) had al een kwart eeuw achter de rug bij Philips, vooral in financieel getinte functies, toen hij vijf jaar geleden de televisietak verzelfstandigde.

Het was de eerste en belangrijkste stap van het toenmalige elektronicaconcern op weg naar een afgeslankte toekomst als medisch specialist, waarbij onzekerheden als consumentenelektronica als ballast golden.

De Vries bracht het tv-bedrijf, dat gebruik bleef maken van het Philipsmerk, stapsgewijs onder bij het Taiwanese TPV, de grootste scherm- fabrikant van de wereld. Zijn tien Philipsjaren in Taiwan - waar hij trouwde en zijn twee kinderen werden geboren - kwamen daarbij goed van pas.

Techneut
Tijdens de overgang werd hij topman van de derde tv-producent - en grootste pc-monitorenmaker - in de wereld. Maar De Vries is geen techneut. Toen de Taiwanezen klaar waren met integreren, stapte hij op om even later bij TNT binnen te gaan.

Akzo plukt hem nu weg bij trust­gigant Intertrust, waar hij pas begin dit jaar aantrad als financieel topman.

Bij Akzo Nobel moet hij na zijn aantreden, formeel op 1 januari, niet alleen met de even­eens kersverse topman Thierry Vanlancker proberen een nieuwe aanval van jager PPG af te weren, maar ook de beloofde verzelfstandiging van de chemietak van het concern - dat daarmee een potentiële overnameprooi wordt - af te ronden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden