AkzoNobel-topman Ton Büchner vertrekt per direct

Topman Ton Büchner van AkzoNobel legt per direct zijn functie neer vanwege gezondheidsredenen.

Vertrekkend ceo Ton Buchner van Akzo Nobel Beeld ANP
Vertrekkend ceo Ton Buchner van Akzo NobelBeeld ANP

Dat maakt de verf- en chemiereus woensdag bekend. Over wat hem mankeert wilde president-commissaris Antony Burgmans in een toelichting niet uitweiden.De 52-jarige Büchner wordt opgevolgd door de Belg Thierry Vanlancker, die tot voor kort verantwoordelijk was voor de divisie Specialty Chemicals binnen AkzoNobel.

Vanlancker werkt sinds 2016 voor AkzoNobel. Zijn opvolger als hoofd van de chemietak is nog niet bekend.Büchner was sinds 2012 werkzaam bij AkzoNobel. Hij lag er aan het begin van zijn periode bij AkzoNobel ook al enkele maanden uit wegens gezondheidsproblemen. Hij kampte toen met een burn-out.

Of dat nu ook een rol speelt wilde Burgmans niet zeggen, maar Büchner zal deze keer niet terugkeren.De gezondheidsproblemen waren tot enkele dagen geleden niet bekend bij Burgmans en Büchner legde zijn functie pas dinsdag neer.

Vervanger
Dat al direct een vervanger klaarstond is volgens Burgmans logisch in een bedrijf dat rekening houdt met onverwachte ontwikkelingen.Burgmans prijst Büchner voor de "significante verbetering" van de prestaties van het bedrijf. De winstgevendheid van AkzoNobel is door het "uitstekende leiderschap" van Büchner tot recordhoogtes gebracht.

AkzoNobel was recent onder leiding van Büchner het doelwit van overnamepogingen door de Amerikaanse branchegenoot PPG. Die trok zich uiteindelijk terug, maar de Amerikaanse interesse leidde wel tot rumoer onder aandeelhouders van het bedrijf.
Die sleept zich nog altijd voort,tot in de rechtbank.

Opsplitsen
Büchner besloot onder druk van de interesse van PPG het concern op te splitsen in een verf- en een chemiebedrijf om de winstgevendheid te vergroten. Dat proces gaat ongewijzigd en in hetzelfde tempo verder, zo laat Vanlancker weten.

Volgens Burgmans staat het vertrek volledig los van de strategie van het bedrijf, ongeacht hoe dit op aandeelhouders overkomt. "Het is een persoonlijke beslissing."Zelf spreekt Büchner in een verklaring van een moeilijk besluit. "Maar mijn focus moet nu op mijn gezondheid gericht zijn."

Lees ook: Carré gaat renoveren met hulp van AkzoNobel

Elliott: geen commentaar

Grootaandeelhouder en criticaster Elliott Advisors wil voorlopig niet reageren op het onverwachte vertrek van topman Ton Büchner bij AkzoNobel.

Elliott speelde een grote rol in de jacht van branchegenoot PPG Industries op AkzoNobel de afgelopen tijd. De activistische aandeelhouder was niet blij met de resolute afwijzing van AkzoNobel en met name de rol van president-commissaris Antony Burgmans.

In een rechtszaak werd tevergeefs om zijn ontslag gevraagd. Er lopen nog twee door Elliott aangespannen rechtszaken over de koers van AkzoNobel. Een nieuwe over de positie van Burgmans en een naar de gang van zaken bij het bedrijf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden