Update

AkzoNobel profiteert van kostenbesparingen

AkzoNobel ziet in het derde kwartaal de omzet dalen met 10 procent tot 3,64 miljard euro. Foto ANP Beeld
AkzoNobel ziet in het derde kwartaal de omzet dalen met 10 procent tot 3,64 miljard euro. Foto ANP

AMSTERDAM - Chemieconcern AkzoNobel heeft in het derde kwartaal geprofiteerd van forse kostenbesparingen. Daardoor ging de nettowinst met 30 procent omhoog tot 197 miljoen euro. Het concern kenschetste de marktomstandigheden echter nog steeds als zwaar. De omzet daalde met 10 procent tot 3,64 miljard euro. AkzoNobel denkt de komende tijd nog aanzienlijke besparingen te kunnen doorvoeren.

Ten opzichte van voorgaande kwartalen zag het concern de markten verder stabiliseren. Maar topman Hans Wijers meldde in het persbericht zeker geen ''snel herstel'' te verwachten. Hij liet weten dat AkzoNobel doorgaat met het doorvoeren van de herstructurerings- en integratieprojecten.

De grootste verffabrikant ter wereld heeft de afgelopen tijd reeds besparingen doorgevoerd die in totaal 530 miljoen euro hebben opgeleverd, zo zei financieel topman Keith Nichols in een toelichting. Het bedrijf ligt daarmee ver voor op het schema. AkzoNobel had eerder gezegd tegen het einde van 2011 in totaal 540 miljoen te willen besparen. Circa 286 miljoen euro is verdiend door pure kostenbesparingen. De rest is afkomstig uit de integratie van branchegenoot ICI, die AkzoNobel in 2007 overnam.

Nichols liet weten dat de integratie van ICI nog zeker 100 miljoen zal opleveren. Ook verdere besparingen in de rest van het bedrijf geven extra resultaat bovenop de 530 miljoen die nu al is bespaard.

Door de bezuinigingen en de integratie van ICI hebben tot nu toe bijna vierduizend werknemers hun baan verloren. Verdere ontslagen zijn waarschijnlijk, maar Nichols wilde geen getal noemen. In totaal werken bij AkzoNobel wereldwijd nu bijna 58.000 mensen.

Analisten toonden zich tevreden over de kostenbesparingen die AkzoNobel heeft doorgevoerd. Beleggers wisten de veelal betere cijfers dan verwacht echter nauwelijk te waarderen. Het aandeel AkzoNobel noteerde aan het einde van de ochtendhandel op 41,81 euro, een verlies van 6,6 procent.

De marktomstandigheden zijn voor AkzoNobel alleen in de opkomende markten relatief gunstig te noemen. Daar is sprake van groei. Volgens Nichols kan het bedrijf in landen als China, India en Brazilië verder profiteren van de economische groei en kan daar ook het marktaandeel van AkzoNobel omhoog.

In de Verenigde Staten zag het bedrijf in het derde kwartaal nog geen enkel effect van een mogelijk herstel van de huizenmarkt. In Europa leek de markt iets meer te stabiliseren. Met name de divisie Decorative Paints (met verven als Flexa, Sikkens en Dulux) zette in Europa een sterkere prestatie neer. Wereldwijd gaat de afbouw van voorraden door afnemers nog steeds door, aldus Nichols. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden