AkzoNobel opent museum in nieuw kantoor aan de Zuidas

De Zuidas krijgt dankzij AkzoNobel een museum. Het concern brengt een deel van zijn kunstcollectie onder in zijn nieuwe hoofdkantoor aan de Beethovenstraat.

Het interieur van het nieuwe AkzoNobel-kantoor aan de Zuidas. Beeld Marc Driessen
Het interieur van het nieuwe AkzoNobel-kantoor aan de Zuidas.Beeld Marc Driessen

De permanente expositie is straks voor iedereen toegankelijk. De tentoonstelling wordt wisselend samengesteld door de stichting AkzoNobel Art Foundation. Nu is de kunstcollectie alleen te zien in de vestigingen van AkzoNobel en is deze voor het publiek alleen online zichtbaar.

De stichting heeft een bijzondere rol; niet alleen de kunstcollectie van het verf- en chemiebedrijf courant houden, maar deze ook classificeren op kleur, zodat de werken niet detoneren in de met Akzoverven geschilderde kantoorgebouwen.

Voor het nieuwe 1300 vierkante meter grote museum - Akzo spreekt liever van een Kunstruimte - is onder meer een installatie verworven van Pieter Laurens Mol, The Total Amount, die bestaat uit de inhoud van een eeuwenoude schilderskist met pigmenten en verf. 'We willen een plek maken waar je even kan zitten, of je nu medewerker, bezoeker of omwonende bent,' zegt Piet Schalkwijk van AkzoNobel. 'Maar het is ook de bedoeling dat mensen uit de buurt binnenlopen.'

Licht 's avonds uit
De museumruimte maakt deel uit van het 18.000 vierkante meter grote nieuwe mondiale hoofdkantoor van AkzoNobel aan de Beethovenstraat. Niet alleen trekt er de sinds 2007 in Amsterdam gevestigde concerndirectie in, ook het management van de Nederlandse bedrijfsonderdelen verhuist vanaf 28 december naar Amsterdam. In het gebouw komen in totaal zeshonderd mensen te werken.

Een groep omwonenden heeft zich jarenlang verzet tegen lichtreclames aan de Zuidas, reden dat die van AkzoNobel op de gevel alleen nog letters - en niet de iconische figuur Bruce - bevat. Een van de installaties in het Akzomuseum, lichtkunstwerk Skies over Sneafell van Allard van Hoorn, gaat dan ook 's avonds uit.

Lees vandaag (24-12) meer in Het Parool: Nieuw huis voor grootste verfmaker.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden