AkzoNobel nu ook onder vuur van aandeelhouders

De strijd om AkzoNobel is nog lang niet gestreden. Een aantal aandeelhouders van het verf- en chemieconcern eist dat Akzo met opkoper PPG gaat praten. Akzotopman Ton Büchner is dat niet van plan.

Herman Stil
Een overname van AkzoNobel door PPG zal volgens Akzotopman Büchner duizenden banen kosten Beeld anp
Een overname van AkzoNobel door PPG zal volgens Akzotopman Büchner duizenden banen kostenBeeld anp

Woensdag wees Akzo voor de tweede maal een bod van het Amerikaanse PPG af. Dat was weliswaar hoger dan het bedrag dat de Amerikanen twee weken geleden voor AkzoNobel over hadden, maar ligt volgens Büchner nog steeds ver onder de werkelijke waarde van AkzoNobel.

De Amerikaanse miljardair Paul Elliot Singer is het met Büchner eens dat PPG te weinig geld biedt. Voor Singer, die met hedgefondse EMC sinds kort 3 procent van de aandelen AkzoNobel houdt en daarmee tot de vijf grootste aandeelhouders in het bedrijf behoort, is dat juist reden met PPG gaan onderhandelen over een hoger bod.

Büchner zegt de afgelopen dagen voortdurend bij grote aandeelhouders van het bedrijf langsgeweest te zijn om hen ervan te overtuigen dat een bod van PPG ook niet in hun belang is. Of Elliot daarbij zat, houdt hij in het midden.

In niemands belang
"We hebben heel erg nauwkeurig naar het bod gekeken," zegt Büchner. "Op basis daarvan hebben we de afgelopen twee weken gesproken met heel veel aandeelhouders. We hebben naar hen geluisterd, maar hen ook duidelijkgemaakt dat een overname in niemands belang is, zeker niet voor de aandeelhouders. Er is daarom voor ons geen enkele reden stappen te ondernemen richting PPG."

Donderdag is topman Michael McGarry van PPG in Nederland om Büchner op andere gedachten te brengen. Niet direct, overigens. Volgens ingewijden heeft AkzoNobel geen plannen hem te ontvangen.

Geld is voor Büchner lang niet de enige reden PPG de deur te wijzen."Behalve een hoger bod beantwoordt PPG op geen enkele wijze de bezwaren die we tegen een overname hebben." Zo verwacht hij duizenden ontslagen bij het bedrijf, dat alleen al in Amsterdam 700 medewerkers telt.

Een overname zal volgens hem ook grote gevolgen hebben voor de resterende activiteiten van AkzoNobel omdat de cultuurverschillen tussen de bedrijven te groot zijn.

Niet overtuigend
Aandeelhouder Elliot vindt Büchners argumenten 'niet overtuigend'. AkzoNobel kan volgens de Amerikaanse durfkapitalist de gevolgen van een overname niet afdoende inschatten zonder daarover met de Amerikanen te overleggen.

De investeerder schermt met een 'overweldigende meerderheid' onder aandeelhouders voor onderhandelingen. Maar tot nu hebben zich naast Elliot alleen twee kleinere aandeelhouders voor onderhandelingen uitgesproken.

Büchner krijgt voor zijn afwijzing opnieuw steun van demissionair minister Henk Kamp van economische zaken, die een overname niet in het belang van Nederland vindt.

Topman Ton Büchner van AkzoNobel Beeld anp
Topman Ton Büchner van AkzoNobelBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden