Plus

AkzoNobel neemt risico met onervaren Thierry Vanlancker

Door het onverwachte vertrek van Ton Büchner is de Belg Thierry Vanlancker sinds ­maandag de hoogste baas bij AkzoNobel. Hij is een on­beschreven blad in de wereld van multinationals.

De Belg Thierry Vanlancker leidt nu AkzoNobel Beeld anp
De Belg Thierry Vanlancker leidt nu AkzoNobelBeeld anp

Ontkennen was zinloos. De Belg Thierry Vanlancker had de afgelopen zeven jaar bij zijn toenmalig werk­gever Dupont twee majeure afsplitsingen van activiteiten op zijn palmares gezet. Zijn aanstelling bij de chemietak van AkzoNobel in oktober vorig jaar kon niet anders worden gelezen dan een vingerwijziging. Maar Akzo én Vanlancker ontkenden.

Tot het concern, gedwongen door de overnameaanval van het Amerikaanse PPG begin maart, open kaart moest spelen: plannen om chemie en verf uit elkaar te halen, werden 'al enkele maanden voorbereid'. De opbrengst van een verkoop of beursgang van speciality chemicals wordt gebruikt om aandeelhouders te plezieren en de verfactiviteit te versterken.

Uitputtende overnameslag
De 53-jarige chemisch ingenieur was zonder twijfel de aangewezen topman voor een chemietak op eigen benen met zijn dertig jaar ervaring bij de chemieactiviteiten van gigant Dupont.

Maar of hij ook de aangewezen man is voor heel AkzoNobel, nu nog chemie én verf, is ongewis. Het bedrijf heeft net een uitputtende overnameslag achter de rug, eentje die bovendien slechts op pauze staat, en zit in de cruciale periode. Onderlinge verbanden moeten worden losgeknoopt, nu ineens zonder topman van de chemietak en met een kersverse topman van het moederbedrijf.

De timing van de noodgedwongen aanvoerderswissel is al ongelukkig, de benoeming van een onbeschreven blad in de wereld van multinationals, op een cruciaal moment, is ook nog eens risicovol.

Niet alleen moet de ontvlechting de komende maanden zijn beslag krijgen, in december kan de overnamestrijd weer gewoon opnieuw losbarsten.

Ruggensteun
Volgend jaar verliest de nieuwe topman de cruciale ruggensteun van ­president-commissaris Antony Burgmans, die de pensioenleeftijd bereikt. De oud-topman van Unilever was met zijn kennis van overnames cruciaal voor de redding van Akzo.

Volgens Burgmans was de opvolging eerder dit jaar al vastgelegd; zou er iets onverwachts gebeuren, dan was de Belg kroonprins, niet verfman Ruud Joosten of cfo Maëlys Castella. Een verklaring voor die keuze gaf Burgmans gisteren niet.

Vanlancker heeft nooit een zelfstandig bedrijf geleid. Bij Dupont tekende hij in 2015 voor de afsplitsing van de chemieactiviteiten. Dat werd het bedrijf Chemours met een jaaromzet van vijf miljard euro en zevenduizend werknemers. Vanlancker werd er topman van divisie Fluoroproducts, ­fabrikant van tef­lon, fluor en freon.

Over­nameaanval
Vijf jaar daarvoor verzelfstandigde hij Duponts productie van autolakken tot Axalta. Eerder dit jaar deed dat in de geruchtenmachine de ronde als overnameprooi voor AkzoNobel.

Ook voor de financiële wereld is het moeilijk in te schatten wat de nieuwe topman Akzo gaat brengen en of Vanlancker in staat is een nieuwe over­nameaanval te pareren. De beurskoers steeg gisteren licht; een aanwijzing dat sommige beleggers weer hoop krijgen op een lucratieve overname.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden