AkzoNobel mag verder met geplande afsplitsing

AkzoNobel kan verder met de voorgenomen afsplitsing van zijn chemietak. Aandeelhouders stemden donderdag op een buitengewone aandeelhoudersvergadering in Amsterdam in overgrote meerderheid in met een voorstel daartoe.

null Beeld anp
Beeld anp

Het Nederlandse verf- en chemiebedrijf kan de divisie nu verkopen of juridisch onderbrengen in een aparte structuur om die naar de beurs te kunnen brengen.

Als later wordt besloten tot een beursgang voor AkzoNobel Chemicals dan moeten aandeelhouders daar overigens ook nog hun goedkeuring over uitspreken op een aparte aandeelhoudersvergadering.

De afsplitsing is bedoeld om investeerders te paaien. Akzo heeft beloofd "het overgrote merendeel" van de netto-opbrengsten aan investeerders te geven. Door in te stemmen met de afsplitsing krijgen aandeelhouders in totaal direct een miljard euro uitgekeerd als speciaal dividend, als voorschot op de opbrengsten van de afsplitsing.

Topman
De aandeelhouders hebben donderdag ook ingestemd met de benoeming van financieel topman Maarten de Vries, net als drie commissarissen.

De Vries komt over van beursintermediair Intertrust, waar hij dezelfde functie bekleedde. Eerder werkte hij onder meer voor TNT Express, Philips en Philips-joint venture TP Vision.

De aanstelling van De Vries per 1 januari aanstaande kreeg groen licht van bijna alle in Amsterdam vertegenwoordigde aandeelhouders. De Vries volgt Maëlys Castella op die in september opstapte wegens gezondheidsredenen. Dat leidde toen tot gemor onder aandeelhouders, die namelijk kort daarvoor ook al topman Ton Büchner wegens zijn gezondheid zagen vertrekken.

Eigen kandidaat
Castella keert overigens in tegenstelling tot Büchner terug in een andere managementfunctie zodra zij is hersteld. Ook de benoeming van Patrick Thomas, Sue Clark en Michiel Jaski in de raad van commissarissen werd door een ruime meerderheid van de aandeelhouders goedgekeurd.

Aandeelhouder Universities Superannuation Scheme (USS) had ook een eigen kandidaat naar voren geschoven, maar die voordracht werd eind vorige maand ingetrokken omdat Akzo die kandidaat niet steunde. Het Britse professorenpensioenfonds liet weten daar niet blij mee te zijn.

Lees ook: De 5 plagen van AkzoNobel

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden