Update

AkzoNobel lonkt naar aandeelhouder met superdividend

Een investering van 1 miljard euro in onderzoek naar nieuwe verven en lakken, maar vooral: een droomuitkering van 1,6 miljard euro aan de aandeelhouders. AkzoNobel heeft zijn kaarten woensdag op tafel gelegd.

AkzoNobel denkt met een opsplitsing zijn toekomst zeker te stellen.Beeld anp

Het concern, dat zwaar onder vuur ligt van de Amerikaanse overnamejager PPG en een groepje aandeelhouders, splitst daartoe 'in twaalf maanden' zijn chemietak af. Die wordt verkocht of naar de beurs gebracht. De financiële wereld schat de waarde van de chemietak rond de 8 miljard euro.

Of de chemietak dan al verkocht is of niet, Akzo zal de aandeelhouders al in november 1 miljard euro uit de beoogde opbrengst van de afsplitsing als superdividend uit te keren. Ook kunnen aandeelhouders nog eens een 50 procent hogere reguliere winstdeling tegemoet zien.

Dividendmiljarden
Met het plan, dat woensdag in Londen is gepresenteerd, wil AkzoNobel de bulk van de aandeelhouders tevreden houden en voorkomen dat deze zich massaal achter een overname door PPG schaart. De Amerikaanse concurrent jaagt sinds anderhalve maand op Akzo, maar heeft niet meer over voor het bedrijf dan 22,4 miljard euro, dat ook nog eens deels in aandelen wordt afgerekend.

Akzo wil aandeelhouders veel meer zekerheid bieden op financieel gewin. Naast de dividendmiljarden belooft het concern dat de overblijvende activiteiten - verf voor gebouwen en coatings voor auto's, schepen, vliegtuigen en bruggen - de komende jaren flink meer zullen opleveren. Daartoe gaat Akzo fors bezuinigen: 150 miljoen euro per jaar.

Die kostenbesparingen zullen niet noodzakelijkerwijs ten koste gaan van werkgelegenheid. "We hebben de afgelopen twee jaar aangetoond dat we kunnen besparen door efficientie te verbeteren," aldus Büchner, "met gelimiteerd banenverlies. Ons plan gaat vooral om groei en groei creëert banen."

Overname
Over de overnameplannen van concurrent PPG wilde Büchner vandaag slechts desgevraagd ingaan. "We hebben de twee biedingen van PPG uitgebreid doorgenomen en daar duidelijk op geantwoord. Ons plan is superieur boven elk voorstel dat op tafel ligt. Het gaat niet alleen om hun waardering van AkzoNobel, maar ook over timing, onzekerheid, kartelbezwaren en de belangen van alle betrokkenen. Wij steken onze energie verder in deze plannen, om verder te komen.

Of het Akzo lukt de aandeelhouders met zijn plannen te paaien moet nu blijken. Tot nu toe sprak alleen een aantal aandeelhouders die tezamen rond de 17 procent van Akzo bezit zich publiekelijk uit voor overnameonderhandelingen.

Onderzoek
De belofte om de komende drie jaar 1 miljard euro in onderzoek en ontwikkeling te steken, betekent een flinke verhoging van het budget. Akzo spendeert nu jaarlijks 360 miljoen euro in zijn laboratoria, maar dat is inclusief de chemieactiviteiten.Akzo belooft nu jaarlijks zo'n bedrag alleen in onderzoek naar verf en coating te steken.

Die investering valt voor een aanzienlijk deel in Nederland, waar Akzo in Sassenheim en Deventer ruwweg een derde van zijn onderzoeksactiviteiten naar onder meer decoratieve verf, beschermende coatings en autolak heeft ondergebracht.

Akzotopman Ton Büchner vandag bij de presentatie van de toekomstplannen van het concern in LondenBeeld anp

Winstrecord
Met de vervroegde presentatie van de kwartaalcijfers - 240 miljoen euro winst op een omzet van 3,6 miljard - nam Akzo vandaag PPG de wind verder uit de zeilen. Volgens de rivaal presteert Akzo al jaren onder de maat.

Financieel topvrouw Maëlys Castella beloofde woensdagochtend echter opnieuw een winstrecord voor het hele jaar. "We hadden in 2015 en 2016 al recordresultaten, daar voegen we nu dit kwartaal aan toe. En met een vooruitzicht van een verbetering van de brutowinst voor het hele jaar met 100 miljoen euro, komen we opnieuw uit op een recordresultaat."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden