Akoprijs zonder schrijversrellen

A.F.Th. van der Heijden heeft met zijn boek Het Schervengericht de AKO-Literatuurprijs 2007 gewonnen en wordt hier gefeliciteerd door Arnon Grunberg. Foto ANP/Rick Nederstigt

AMSTERDAM - Vanavond wordt in het Kurhaus in Scheveningen de Ako Literatuurprijs uitgereikt. Anders dan vorig jaar is in de aanloop naar die uitreiking erg rustig gebleven. Dit jaar geen schrijvers die elkaar op televisie of in kranten en tijdschriften voor van alles en nog wat uitmaakten. De hoogoplopende ruzie tussen A.F.Th. van der Heijden en Arnon Grunberg zorgde vorig jaar voor een merkwaardige avond. Van der Heijden wenste niet met Grunberg, die kritische kanttekeningen had gemaakt over zijn schrijverschap, aan één tafel te zitten. Hij betrok in een van de bijgebouwen van paleis Het Loo een aparte kamer. Grunberg zat de hele avond met het kind van een ander op schoot.

De hele avond draaide om de vraag wie van de twee de prijs zou winnen. Niemand weet nog wie de andere genomineerden waren, zo werd er gefocust op de twee kemphanen. Van der Heijden won, en Grunberg liet weten nooit meer een literaire activiteit in Nederland bij te wonen.

In literair Nederland was het de afgelopen weken erg rustig. En dat zal het vanavond ook zijn. De zes genomineerden hebben niets naars over elkaar gezegd. Wat jammer is voor het duo Pauw en Witteman, want het dreigt een saai televisie-uurtje te worden voordat de winnaar zo tegen middernacht in hun programma bekendgemaakt zal worden.

De genomineerde schrijvers en hun boeken zijn: Machiel Bosman met Elisabeth de Flines, Bianca Stigter met De ontsproten Picasso, Chris de Stoop met Het complot van België, Tomas Lieske met Dünya, Doeschka Meijsing met Over de liefde en Leon de Winter met Het recht op terugkeer. De eerste drie zijn non-fictieboeken, de laatste drie romans. Twee vrouwen, vier mannen, waarvan één (De Stoop) een Belg is.

Natuurlijk was er veel kritiek op de Akojury omdat een aantal namen voor de shortlist werd gepasseerd. Arnon Grunberg bijvoorbeeld, met zijn columnbundel Omdat ik u begeer. Even geen Grunberg, zullen de juryleden hebben gedacht. Maar ook Arthur Japin (De overgave), Charlotte Mutsaers (Koetsier herfst), Cees Nooteboom (Rode regen), en P.F. Thomése (Vladiwostok!) ontbraken. Jeroen Brouwers' geweldige Datumloze dagen stond niet eens op de shortlist.

En natuurlijk blijft het een heikele zaak om fictie en non-fictie met elkaar te vergelijken. Hoe verhoudt de historische biografie van Machiel Bosman over de dochter van een rijke Amsterdamse koopman rond het jaar 1700 zich met de roman over de kapotgeslagen liefde tussen twee vrouwen van Doeschka Meijsing? Hoe vergelijk je een boek over de hedendaagse situatie in België van Chris de Stoop met de historische en avontuurlijke familieroman van Thomas Lieske die zich hoofdzakelijk in het Turkije van rond de Eerste Wereldoorlog afspeelt? En waarom zou de essaybundel van Bianca Stigter over kunst en cultuurverschijnselen beter zijn dan de politieke roman van Leon de Winter, waarin we naar het Israël van 2024 kijken?

Vanavond spreekt de jury zich uit. Wie er wint? Kijken we naar de slotregels van de juryrapporten, dan moet dat Machiel Bosman worden. De jury schreef: 'Bosman combineert op unieke wijze de zorgvuldigheid van de geschiedwetenschap met de verbeeldingskracht van de literatuur.' Geen ander boek kreeg van de jury zo'n daverende uitsmijter. (MAARTEN MOLL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden