Akkoord Zimbabwe mijnenveld

De overeenkomst is noch wat Mugabe (foto) wil (namelijk een onaangetaste machtspositie), noch wat de oppositie voor ogen stond. Foto EPA Beeld
De overeenkomst is noch wat Mugabe (foto) wil (namelijk een onaangetaste machtspositie), noch wat de oppositie voor ogen stond. Foto EPA

HARARE - De machtsverdeling tussen de Zimbabwaanse president Robert Mugabe en oppositieleider Morgan Tsvangirai in een toekomstige coalitieregering van Zanu-PF (Mugabes partij) en de Movement for Democratic Change, lijkt een blauwdruk voor toekomstige problemen.

Uit de overeenkomst tussen partijen blijkt dat Mugabe niet alleen president blijft, maar ook opperbevelhebber van de strijdkrachten en voorzitter van het kabinetsberaad. Tsvangirai wordt premier, hoofd van de ministerraad en hij krijgt tevens de controle over de politie.

Zanu-PF krijgt vijftien ministers in de regering, de MDC zestien, van wie er drie afkomstig zijn van een afsplitsing van de voormalige oppositie.

De overeenkomst is noch wat Mugabe wil (namelijk een onaangetaste machtspositie), noch wat de oppositie voor ogen stond: Mugabe in de functie van ceremonieel staatshoofd en alle uitvoerende macht bij Tsvangirai.

''Maar dat is niet gebeurd,' zei Lovemore Moyo, de voorzitter van zowel de MDC als het parlement, in een verklaring tegenover de BBC. ''We hebben niet gekregen wat we wilden.''

Vooral de zeggenschap van de één over de strijdkrachten en van de ander over de politie kan voor ernstige moeilijkheden zorgen. Het leger is altijd een politiek wapen geweest in de handen van Mugabe, en de politie was dat niet minder.

Het was juist de politie die na de eerste ronde van de presidentsverkiezingen de oppositie terroriseerde, en uiteindelijk bereikte dat Tsvangirai om veiligheidsredenen afzag van het deelnemen aan de tweede ronde. Hoe die twee machten in de toekomst zullen opereren, is volstrekt onvoorspelbaar.

De Zimbabwaanse politicoloog Eldred Masunungere van de universiteit van Harare is buitengewoon pessimistisch over het akkoord. ''Het wordt zoiets als lopen door een veld vol landmijnen terwijl men een enorme last draagt,'' zei hij. ''De overeenkomst zal alleen overleven op basis van goede wil, toewijding en strategisch denken door alle spelers van een sleutelrol. Het akkoord kan gemakkelijk in duigen vallen, zelfs door kleine dingen en misverstanden.'' (HET PAROOL)

null Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden