Akkoord woningmarkt slaat gat van 200 miljoen per jaar

Het dinsdagavond bereikte akkoord leidt tot een impuls voor de woningmarkt, pakt scheefwonen aan en zorgt voor meer zekerheid. Tegelijk zorgen de plannen voor een gat in de begroting van jaarlijks 200 miljoen euro. Dat zei minister Blok (Wonen) woensdagochtend tijdens een persconferentie over de nieuwe plannen voor de woningmarkt.

Blok liet verder weten dat afgesproken is dat de maximale huurverhoging voor inkomens boven 43.000 euro straks 4 procent is, in plaats van de eerder geplande 6,5 procent. Ook meldde hij dat er een fonds komt van 150 miljoen voor energiebesparende maatregelen voor woningbezitters. Het fonds moet door de markt aangevuld worden tot 600 miljoen euro.

Het volledig aflossen van hypotheken binnen 30 jaar blijft de norm, aldus Blok. Wel komt er de mogelijkheid om naast de hypotheek een tweede lening af te sluiten tot 50 procent van de waarde van de woning en een looptijd van maximaal 35 jaar. Ofwel: nieuwe huiseigenaren kunnen de helft van de waarde van hun huis aflossingsvrij financieren.

Hoe het ontstane gat van 200 miljoen gedicht wordt, is nog niet bekend. Het staat niet vast dat deze gelegenheidscoalitie ook betrokken wordt bij de oplossing voor dat begrotingsgat, zei Blok. Daar zijn geen afspraken over gemaakt. Het kabinet staat volgens de minister 'als geheel' voor de uitdaging de begroting sluitend te maken.

Blok zei dat het kabinet 'zich goed realiseert' dat het in de Eerste Kamer geen meerderheid heeft. Het kabinet moet dan ook 'per geval' bekijken hoe dat probleem opgelost wordt.

De huurplannen worden vanmiddag nog in de Tweede Kamer behandeld.

Lees hier een overzicht van alle onderdelen van het akkoord over de woningmarkt.

Starters
Minister Blok werd bij de persconferentie vergezeld door de fractievoorzitters Alexander Pechtold (D66), Arie Slob (CU) en Kees van der Staaij (SGP).

Pechtold zei dat het akkoord voor D66 'zeer te verdedigen' was. Volgens de leider van D66 gaan door het akkoord de maandlasten van starters tot 15 procent omlaag, komen er minder lege gebouwen, krijgt de bouw een impuls door een btw-verlaging en hebben starters straks meer kans op een huis.

ChristenUnie-leider Slob roemde het feit dat de huren minder hard omhoog gaan dan eerst het plan was. Ook zei hij blij te zijn dat er eindelijk iets gedaan wordt aan de vastzittende woningmarkt.

Van der Staaij noemde de plannen 'solide en sociaal'. 'Het geeft lucht aan de koopsector en haalt de scherpe randjes van de huurplannen, aldus de SGP-leider. Ook zei hij blij te zijn met de impuls aan de bouwsector. Hij voegde toe dat deze gelegenheidscoalitie het niet overal over eens zou worden, maar dat het in deze tijd belangrijk is om op belangrijke thema's samen te werken.

Woensdagochtend stemden de fracties van D66, ChristenUnie, SGP, PvdA en VVD in met het akkoord dat de politieke leiders dinsdagavond sloten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden