Akkoord tussen China en VS over importtarieven lijkt nabij

Het Chinese ministerie van Handel heeft donderdag gemeld dat het land een overeenkomst heeft gesloten met de Verenigde Staten om de import­tarieven die de landen over en weer hebben opgeworpen, ge­faseerd af te bouwen.

De aandelenbeurs aan het Damrak kleurde groen, mede door de handelsvrede die eraan lijkt te komen.  Beeld ANP
De aandelenbeurs aan het Damrak kleurde groen, mede door de handelsvrede die eraan lijkt te komen.Beeld ANP

Als de Amerikanen de overeenkomst bevestigen, zou dat het begin van het einde kunnen betekenen van de slepende handelsoorlog tussen de twee grootmachten. Een streep door de strafheffingen was China’s belangrijkste eis in het al ruim een jaar lang slepende conflict.

Veel details ontbreken nog. De woordvoerder van het Chinese ministerie zei dat nog onderhandeld moet worden over hoeveel tarieven van de baan gaan. Wel zou vaststaan dat beide landen die tarieven proportioneel én op precies hetzelfde moment in fases zullen afschaffen. Een tijdlijn van die gefaseerde afbouw ontbrak nog.

Tekenen in Londen

Ingewijden lieten aan persbureau Reuters weten dat een overeenkomst tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Chinese president Xi Jinping in de pijplijn zit en mogelijk begin volgende maand wordt ondertekend. Onenigheid blijkt te bestaan over de locatie waar de ontmoeting moet zijn om het eventuele akkoord te tekenen. De Navo-top in Londen op 3 en 4 december wordt genoemd als mogelijkheid.

Vorig jaar luidde president Trump de handelsoorlog tussen China en de VS in met het instellen van tarieven. Inmiddels zijn er heffingen op vrijwel alle Chinese artikelen die uitgevoerd worden naar de VS. Peking heeft steeds gereageerd met even hoge tegen­tarieven.

Tot dusver klapten de gesprekken over een nieuwe handelsovereenkomst, maar vorige maand kwamen de twee presidenten overeen dat zij het handelsoverleg zouden hervatten.

De hernieuwde hoop op een spoedig vergelijk tussen de twee grootste economieën had woensdagochtend al zijn weerslag op de mondiale aandelenbeurzen. Ook het Damrak kleurde groen, mede door de handelsvrede die eraan lijkt te komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden