'Akkoord rampzalig voor Afrika'

KOPENHAGEN - Grote mogendheden hebben aan het slot van de klimaatconferentie in Kopenhagen een akkoord doorgedrukt waarmee Afrika straks dreigt te verbranden. ''Het akkoord is het slechtste akkoord. Het laat na werkelijke actie tegen de klimaatswijziging af te dwingen'', betoogde de Sudanese gezant Lumumba Stanislas Dia-ping.

Het is volgens hem te vergelijken met de holocaust (de vervolging door nazi's van de joden). Hij kreeg meteen weerwoord op zijn ''walgelijke vergelijking'' van gedelegeerden uit onder meer het Verenigd Koninkrijk en Zweden.

Dia-ping sprak namens een reeks arme landen in de discussies aan het slot van de klimaatconferentie in de Deense hoofdstad. Die beoogde een wereldwijde strategie te formuleren tegen broeikasgassen om de gevreesde opwarming van de aarde te beperken. Dat voornemen strandde en grote mogendheden stelden een soort intentieverklaring voor als slotdocument.

''Het is alsof we dertig zilverlingen krijgen om ons volk en onze toekomst te verraden'', zei gezant Ian Fry uit Tuvalu over het akkoord van Kopenhagen. Hij verwees daarmee naar het bedrag dat Judas kreeg toen hij Jezus Christus verried. De eilandstaat Tuvalu dreigt in zee te verdwijnen, als de opwarming en het stijgen van de zeespiegel zich ontwikkelen zoals veel wetenschappers vrezen. Afrika vreest onder meer gebrek aan water, woestijnvorming en hongersnood. (ANP)

De Sudanese gezant Lumumba Stanislas Dia-ping. ANP Beeld
De Sudanese gezant Lumumba Stanislas Dia-ping. ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden