Akkoord over vuil Ilperveld

AMSTERDAM - De vissers en bootjesbezitters van het Ilperveld zijn om. Na jaren gesteggel is een stuk natuurgebied aangewezen dat kan worden afgesloten van de buitenwereld.

Een deel van de sloten moet van het omliggende zwaar vervuilde water worden geïsoleerd, omdat planten en vissen anders geen kans krijgen. Maar dat leverde veel kritiek op van recreanten.

Ooit was het plan het hele saneringsgebied af te sluiten, maar dat stuitte veel mensen tegen de borst, zegt projectleider Caroline Vrauwdeunt van Ilperveld Integraal, een samenwerkingsverband van onder andere de provincie Noord-Holland en de gemeente Landsmeer. ''Veel Landsmeerders zien het Ilperveld toch als hun achtertuin.''

Samen met de critici hebben ze gezocht naar een alternatief. ''Nu blijven de hoofdroutes open, zodat bij vorst nog steeds mooie schaatstochten kunnen worden uitgezet. Voor de kanoërs zijn er nog voldoende mogelijkheden en ook de boeren kunnen met bootjes nog makkelijk bij hun land komen.'' Gisteren werden de plannen uiteen gezet op een informatieavond voor de bewoners.

De komende maanden wordt ook de Banscheiding - een van de verontreinigde sloten - aangepakt. Het is een van de vele maatregelen die worden genomen in het saneringsproject in het Ilperveld, dat tussen Landsmeer, Ilpendam en Watergang ligt.

Tot ver in de jaren zeventig werd Amsterdams huisvuil op het Ilperveld gestort, zo'n twee miljoen kuub. Dat was praktisch: het huisvuil kon even buiten de stad worden gedumpt en dat afval voorkwam dat de drassige grond voortdurend verzakte. Tien jaar geleden is begonnen met de sanering van dit Europees beschermd natuurgebied.¿ (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden