'Akkoord over toezicht op Britse pers'

De drie belangrijkste politieke partijen in Groot-Brittannië zijn het op hoofdlijnen eens geworden over de oprichting van een nieuwe onafhankelijke organisatie die toezicht moet gaan houden op de Britse pers. Dat meldden Britse media maandag. Het akkoord komt na maanden van gesteggel tussen vooral de huidige regeringspartijen, de Conservatieve Partij en de Liberaal-Democraten, en oppositiepartij Labour.

Bewerkt door Redactie
Britse kranten Beeld anp
Britse krantenBeeld anp

De partijen onderhandelden sinds november over de uitvoering van de aanbevelingen van een commissie die de Britse media onder de loep nam.

De commissie, geleid door rechter Brian Leveson, wilde dat het nieuwe persorgaan een wettelijke status zou krijgen. Dat stuitte op verzet van de Conservatieve Partij, onder leiding van premier David Cameron. Als compromis is nu gekozen voor de oprichting van een 'perswaakhond' op basis van een statuut, dat wordt ondersteund door een wettelijke bepaling die het wijzigen van het statuut bemoeilijkt.

De commissie-Leveson werd ingesteld door Cameron naar aanleiding van het afluisterschandaal rond de inmiddels opgeheven krant News of the World van mediamagnaat Rupert Murdoch.Dat schandaal kwam aan het rollen, toen werd ontdekt dat journalisten van het blad in hun honger naar primeurs de telefoon hadden gehackt van onder anderen het vermoorde 13-jarige meisje Milly Dowler.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden