Akkoord over sloopbonus

Bezitters van een personenauto die een nieuwer en schoner exemplaar aanschaffen, kunnen op een slooppremie rekenen van 750 of 1000 euro. Foto ANP/Lex van Lieshout Beeld
Bezitters van een personenauto die een nieuwer en schoner exemplaar aanschaffen, kunnen op een slooppremie rekenen van 750 of 1000 euro. Foto ANP/Lex van Lieshout

DEN HAAG - De sloopregeling voor oude auto's is rond. Voor benzineauto's van de bouwjaren 1990-1995 bedraagt de premie duizend euro, voor oudere benzineauto's 750 euro. Ook voor dieselauto's van vóór 2000 is een premie van duizend euro beschikbaar.

Eigenaren van bestelwagens zwaarder dan 1800 kilo krijgen 1750 euro. Minister Jacqueline Cramer (Milieu) heeft hierover gisteren een akkoord met de autobranche getekend.

Voorwaarde voor het ontvangen van de premie is dat eigenaren of een diesel met roetfilter terugkopen óf een benzineauto van bouwjaar 2001 of later. Mensen die geen vervangende auto kopen, maar voor het openbaar vervoer kiezen, komen niet in aanmerking voor de premie. De oude auto moet eerder dan maart 2008 op naam gezet zijn en de apk-keuring moet nog drie maanden geldig zijn. De regeling maakt deel uit van het stimuleringsplan voor de economie en wordt in mei of juni ingevoerd.

Het kabinet trekt hier 65 miljoen euro voor uit. De autobranche legt er nog eens twintig miljoen bij uit de pot met verwijderingsbijdragen, het ARN-fonds. Minister Cramer denkt dat met deze regeling ongeveer 100.000 auto's van de weg zullen worden gehaald. Er rijden nog ruim 1,2 miljoen auto's rond die zijn gemaakt tussen 1985 en 1995.

Naar verwachting gaan automerken extra stunten met de slooppremie, zoals in Duitsland is gebeurd. Bijvoorbeeld door de premie te verdubbelen.

Minister Cramer heeft de premie vooral gericht op dieselauto's omdat die veel meer fijnstof (roet) en giftige stikstofoxiden uitstoten dan benzineauto's. In de strijd tegen de uitstoot van CO2 helpt de regeling niet, omdat nieuwe auto's niet zuiniger zijn dan oudere.

De autobranche heeft lang gelobbyd voor een sloopregeling, om de autoverkopen een duwtje in de rug te geven. De dealers hebben het moeilijk door de crisis; ontslagen en faillissementen zijn aan de orde van de dag. Brancheverenigingen Bovag en RAI zijn tevreden, hoewel ze om 120 miljoen hadden gevraagd aan het kabinet. ''Maar we hebben de toezegging dat bij succes het bedrag wordt vergroot,'' aldus RAI-directeur Peter Janssen. Volgens de woordvoerder van minister Cramer loopt de regeling tot eind 2010 óf tot het geld op is.

De stichting Natuur en Milieu is erg blij met de slooppremie en hoopt nu dat de 90.000 meest vervuilende auto's uit de steden verdwijnen. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden