Akkoord over nieuwe sancties tegen Iran

NEW YORK/TEHERAN - De vijf permanente leden van de Veiligheidsraad en Duitsland hebben overeenstemming bereikt over strengere sancties tegen Iran wegens het nucleaire programma van de islamitische staat.De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad liet donderdag meteen weten geen waarde te hechten aan de besluiten van de Veiligheidsraad.

Ahmadinejad heeft gevraagd of hij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) mag toespreken. Die buigt zich volgende week woensdag over de resolutie. Naar verluidt is een stemming op zijn vroegst eind volgende week te verwachten.

De nieuwe sancties houden onder meer een ban in op wapenexporten naar de islamitische republiek en de bevriezing van tegoeden van personen en bedrijven die betrokken zijn bij het Iraanse kernprogramma. De VN-ambassadeurs van de Verenigde Staten, Rusland, China, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland hebben de afgelopen tien dagen onderhandeld over de strafmaatregelen.

Volgens de ontwerptekst van de resolutie zouden de sancties onder artikel 41 van het VN-Handvest vallen. Dat voorziet in economische en handelssancties, maar sluit het gebruik van geweld uit.

De resolutie roept op tot een verbod van reizen van Iraanse functionarissen die betrokken zijn bij het nucleaire en ballistische rakettenprogramma. Verder wordt Iran verboden nog ''wapens of gerelateerd materieel'' te exporteren. Andere landen zouden geen wapens meer mogen leveren of leningen verstrekken aan het land.

De nieuwe maatregelen zijn een vervolg op een resolutie uit december, die handel in nucleair materieel en technologie met Iran verbood en tegoeden van een beperkt aantal Iraanse functionarissen bevroor. Iran kreeg twee maanden om te stoppen met uraniumverrijking. Omdat Teheran deze deadline naast zich neerlegde, volgen nu nieuwe sancties. Als Iran weer niet binnen zestig dagen reageert, worden nieuwe maatregelen overwogen.

Vooral de Verenigde Staten en Europa maken zich zorgen over het Iraanse nucleaire programma. Zij vrezen dat Iran in het geheim aan een kernwapen werkt. Teheran zegt dat het alleen uranium wil verrijken als brandstof voor kerncentrales. (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden