Akkoord over herstel meerdere natuurgebieden

Acht laagveengebieden in Nederland worden de komende jaren hersteld. Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer maakten dat donderdag bekend. Het natuurherstelproject 'New Life for Dutch Fens' kost ongeveer 13,5 miljoen euro en loopt van 2014 tot en met 2018.

redactie
Torenfort uitermeer langs de Vecht Beeld ANP
Torenfort uitermeer langs de VechtBeeld ANP

Zes gebieden die onder handen worden genomen, zijn van Natuurmonumenten. Dat zijn de Oostelijke Vechtplassen, De Wieden, Botshol, het Naardermeer, de Nieuwkoopse Plassen & De Haeck en het Wormer- en Jisperveld. De andere twee gebieden behoren toe aan Staatsbosbeheer, namelijk de Rottige Meenthe & Brandemeer en het zuidelijke deel van de Oostelijke Vechtplassen. De Oostelijke Vechtplassen zijn dus in twee delen verdeeld bij dit project.

Het uitgangspunt is om het aantal planten en dieren in de laagveengebieden weer op peil te brengen. Om de gebieden te herstellen tot laagveen, worden bossen en houtopslag verwijderd. Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer werken daarbij samen met provincies en gemeenten.

De Europese Commissie betaalt 4,2 miljoen euro mee aan het project. Ook het ministerie van Economische Zaken, de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Overijssel en Utrecht en het waterschap Amstel, Gooi en Vecht leveren belangrijke financiële bijdragen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden