Update

Akkoord over cao dagbladjournalisten; acties van de baan

Er is een akkoord bereikt tussen de werkgevers en de NVJ, de vakbond voor dagbladjournalisten. Dat is vandaag bekend geworden.

Een spandoek van de NVJ hangt aan de gevel van de Haagse redacties van een aantal kranten. © Gijs Herderscheê

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en werkgeversorganisatie NDP Nieuwsmedia bereikten vanmiddag een onderhandelingsresultaat over de nieuwe cao. 'In het resultaat erkennen en herkennen de werkgevers de zorg over de druk op kwaliteit bij de dagbladen', meldt de NVJ.

Daarmee zijn de acties die de journalisten van plan waren, van de baan. De achterban van de bond en de werkgevers moeten nog wel officieel instemmen met het akkoord.

Dagbladjournalisten dreigden te gaan staken. Er zouden witte plekken in de kranten verschijnen en websites zouden op zwart gaan. In het uiterste geval zouden er ook geen kranten meer verschijnen. De journalisten waren boos omdat de werkgevers na twee jaar van het aanhouden van de nullijn in hun ogen een te minimale loonsverhoging boden. Ook zou de auteursrechtenvergoeding van een 0,5 procent worden afgeschaft, en zou de pensioenregeling sterk worden uitgekleed.

Werkgevers verrast
Maar nu hebben de twee partijen elkaar alsnog gevonden: 'De brede zorg over de kwaliteit van krant, redacties en arbeidsvoorwaarden die de journalisten in de afgelopen dagen tijdens hun acties hadden geuit, had de werkgevers verrast', meldt de bond.

'Binnen NDP Nieuwsmedia is gezocht naar mogelijkheden om hieruit te komen. De werkgevers erkennen en herkennen de zorg om de druk op kwaliteit. Afgesproken is dat de NVJ en NDP Nieuwsmedia in 2012 het onderwerp 'kwaliteit' nadrukkelijk zullen agenderen.'

Looptijd
De looptijd van de nieuwe cao bedraagt 24 maanden, te weten van 1 januari 2011 tot en met 31 december 2012. De loonsverhogingen voor de journalisten zijn als volgt vastgesteld: per 1 juli 2011 1% structureel; per 1 december 2011 0,5% structureel en per 1 april 2012 0,5% structureel. Verder wordt de auteursrechtvergoeding structureel en komt er een instroomproject voor jonge journalisten.

'Niet groots'
'De looncomponenten in het onderhandelingsresultaat zijn niet groots. Het traject waarop de NVJ had ingezet, ging echter niet om geld. Voorop stonden het respect voor de journalist en de wens om door werkgevers serieus te worden genomen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden