Akkoord over aangepast Brits EU-lidmaatschap

Groot-Brittannië en de andere 27 landen van de Europese Unie zijn het eens geworden over aangepaste voorwaarden van het EU-lidmaatschap van het land. Met het akkoord moet een vertrek van Groot-Brittannië, Brexit genaamd, worden voorkomen.

Cameron: Ik houd niet van Brussel, ik houd van Groot-Brittannië Beeld anp
Cameron: Ik houd niet van Brussel, ik houd van Groot-BrittanniëBeeld anp

Het was de Litouwse president Dalia Grybauskaite die via Twitter het nieuws naar buiten bracht. 'Akkoord over UkinEU. Drama is voorbij!' Haar Tsjechische en Deense collega's volgden al snel via hetzelfde sociale medium. Ook EU-president en voorzitter van de top Donald Tusk slingerde even later de wereld in: unanieme steun voor een nieuwe deal voor Groot-Brittannië in de EU.

De Britse premier David Cameron, die in vechtmodus naar Brussel kwam, wilde onder meer de toegang voor EU-burgers tot het Britse socialezekerheidssysteem bemoeilijken. Dat wordt toegestaan. Ook het uitkeren van kinderbijslag naar andere EU-landen zal worden aangepast.

Cameron liet weten dat hij het akkoord zaterdag met een positieve aanbeveling voorlegt aan het Britse kabinet. Maar het besluit of zijn land lid blijft, ligt nu in handen van de Britse bevolking, zei hij vrijdagavond na langdurige onderhandelingen voor aangepaste voorwaarden van dat lidmaatschap met de andere 27 EU-landen.

De Britse premier maakt zaterdag bekend wanneer zijn bevolking zich mag uitspreken over het lidmaatschap van de Europese Unie. De premier zei de datum voor het referendum wereldkundig te zullen maken na een bijeenkomst van zijn kabinet. Cameron noemde de keuze waar de Britten voor staan eentje van 'eens in een generatie.'

Superstaat
"Ik houd niet van Brussel, ik houd van Groot-Brittannië," zei de premier. Maar hij denkt dat zijn land beter af en sterker is en meer kan betekenen binnen de Europese Unie. Cameron zei dat de gesloten deal een verbetering is en daarom adviseert hij de Britten te stemmen lid te blijven van de EU. "Ik zal met hart en ziel pleiten voor het lidmaatschap.''

Lid worden van een Europese superstaat zal zijn land echter nooit, benadrukte Cameron tijdens de persconferentie. De euro zal nooit de Britse munt worden en ook zal zijn land nooit deel uit gaan maken van het paspoortvrije Schengengebied.

Wanneer de Britten zich mogen uitspreken is nog niet bekend. Cameron zal zaterdag eerst de deal bespreken met zijn kabinet, dan komt hij kort daarna met een verklaring rond het te organiseren referendum, zei hij.
Cameron onderstreepte in zijn persconferentie dat op alle punten die hij aankaartte is tegemoet gekomen.

Engels ontbijt
Volgens voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker is de vrijdagavond gesloten deal "eerlijk voor Groot-Brittannië en eerlijk voor de andere 27 EU-landen."

Diplomaten en juristen waren vrijdag de hele dag in de weer in om de details uit werken. Ondertussen hadden tal van leiders een- op eengesprekken om nader tot elkaar te komen en onenigheden uit de weg te ruimen. Dat duurde veel langer dan aangekondigd, maar in de loop van de dag sijpelden steeds meer optimistische signalen door uit de onderhandelingen.

De 28 regeringsleiders en staatshoofden gingen uiteindelijk pas om 21.40 uur aan tafel, terwijl er oorspronkelijk rond 11.00 uur een 'Engels ontbijt' gepland stond om de zaak te beklinken.

De belangrijkste afspraken

Soevereiniteit:
Lidstaten krijgen meer mogelijkheden nieuwe Europese wetsvoorstellen tegen te houden of veranderen. Als 55 procent van de parlementen in de 28 lidstaten inclusief een paar grote landen tegen is, wordt het voorstel introkken of aangepast. Groot-Brittannië wordt uitgezonderd van de verdragsterm 'ever closer union', die inhoudt dat EU-lidstaten politiek steeds verder integreren.

Sociale zekerheid/immigratie:
Als het systeem van sociale zekerheid zwaar onder druk staat omdat burgers uit andere EU-landen hier een beroep op willen doen, dan kan een 'noodremsysteem' worden geactiveerd. Het land zou dan deze werknemers sociale uitkeringen gedeeltelijk mogen ontzeggen in de eerste vier jaar nadat ze zijn gaan werken. Deze noodrem mag zeven jaar van kracht zijn, zonder mogelijkheden tot verlenging. Ook komen er strengere eisen voor het uitkeren van bijslag voor kinderen die niet wonen in het land waar de ouder werkt. Die wordt berekend aan de hand van de levensstandaard in het land van herkomst. Dat mogen alle EU-landen direct gaan doen bij nieuwe aanvragen en vanaf 2020 ook voor al bestaande kinderbijslaguitkeringen.

Economisch bestuur:
Eurolanden zullen rekening houden met het effect van hun beslissingen op landen die de euro niet hebben. Op hun beurt mogen niet-eurolanden, waaronder Groot-Brittannië, geen maatregelen treffen die de eurozone schaden. Er is ook een disclaimer ingebouwd: de afspraken worden pas van kracht als de Britten in meerderheid ervoor kiezen lid te blijven van de EU.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden