Akkoord opengebroken om zorgpremie

VVD en PvdA beraden zich op alternatieven voor de omstreden inkomensafhankelijke zorgpremie. Dit weekend worden de opties doorgerekend, zei PvdA-leider Samsom vandaag na overleg met de eigen fractie en de top van de VVD. 'Maandag kunnen we verder.' Oplossingen worden gezocht binnen de kaders van het regeerakkoord: gelijkere inkomensverdeling en 16 miljard euro aan bezuinigingen.

'We zoeken naar een oplossing voor de situatie die ontstaan is en afhankelijk van de berekeningen kan ik daar pas een conclusie over trekken. Die cijfers worden nu allemaal gemaakt en dat moet allemaal zorgvuldig gebeuren. Maandag gaan we verder.''

Het is duidelijk dat een van de partijen 'erg veel moeite heeft met een van de maatregelen in het regeerakkoord en een stabiele coalitie hoort elkaar dan te hulp te schieten', aldus Samsom. Volgens hem verlopen de gesprekken 'constructief'.

De afgelopen twee weken is grote onrust ontstaan over de negatieve koopkrachteffecten van de inkomensafhankelijke zorgpremie op hogere inkomens. VVD en PvdA zwichten daar nu voor en laten dit weekend de alternatieven doorrekenen. VVD-fractievoorzitter Zijlstra zei vandaag: 'We laten op dit moment mogelijke oplossingen doorrekenen op wat de gevolgen zijn. Dat wachten we rustig af. Of er dus een oplossing is, dat zult u nog even moeten afwachten. Dat hangt ervan af of er goede resultaten geboekt kunnen worden.'

Zijlstra heeft het mandaat van zijn fractie om verder te praten over een aanpassing van het regeerakkoord, zei hij na afloop van het fractieberaad. Hij wilde niet zeggen over welke varianten wordt gepraat.

Naar verluidt kijken de partijen naar de mogelijkheid om een gelijkmatigere inkomensverdeling te regelen middels de inkomstenbelasting in plaats van via de zorgkosten. Terugdraaien van de voorgenomen verlaging van de middelste schijven treft meer mensen in de portemonnee, maar wel minder hard dan de inkomensafhankelijke zorgpremie.

Felle kritiek
Vorige week maandag presenteerden partijleiders Rutte en Samsom hun regeerakkoord dat zij in anderhalve maand in elkaar hadden gezet. De lof sloeg echter een dag later al om in felle kritiek toen media en burgers de effecten van individuele maatregelen zelf gingen uitrekenen. Eén van de belangrijkste resultaten van de PvdA, de inkomensafhankelijke zorgpremie, bleek grote gevolgen te hebben voor veel gezinnen. Inkomens vanaf twee keer modaal zouden er door de maatregel maandelijks honderden euro's op achteruitgaan.

De kritiek zwol snel aan, en niet alleen vanuit de oppositie, maar ook vanuit de achterban van VVD en PvdA. Pogingen van de coalitiepartijen om de maatregel uit te leggen voedden enkel de verwarring. Koopkrachtcijfers liepen uiteen van 0,2 en 0,6 tot 6,25 en zelfs tientallen procenten verlies. Vooral de VVD-achterban roerde zich: meer dan 600 leden zegden hun lidmaatschap op, de Senaatsfractie zei het plan niet te zullen steunen en lokale bestuurders uitten felle kritiek.

Vanwege de ophef rond de zorgpremie heeft het kabinet, vijf dagen na de beëdiging, zich nog niet kunnen presenteren aan de Tweede Kamer. De oppositie eiste eerst duidelijke cijfers voordat het debat over de regeringsverklaring zou kunnen plaatsvinden. Nu staat het debat gepland voor komende dinsdag.

VVD en PvdA willen nog voor dat debat een alternatief presenteren waarbij de doelstellingen van beide partijen overeind blijven, maar de effecten op de koopkracht minder heftig zijn. De PvdA wil de inkomens gelijkmatig verdelen, de VVD wil bovenal 16 miljard bezuinigen om de rijksbegroting op orde te krijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden