Plus

Akkoord of niet, in Amsterdam zullen geen mensen op straat slapen

Amsterdam zal de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers zelf gaan betalen, nu het akkoord met het rijk is geklapt. Dan kan er meteen een schepje bij, vinden raadsleden.

Michiel Couzy
Jan Paternotte. De D66-fractieleider spreekt van 'een staaltje hotseknotsenboerenkoolonderhandelen' Beeld anp
Jan Paternotte. De D66-fractieleider spreekt van 'een staaltje hotseknotsenboerenkoolonderhandelen'Beeld anp

De geldkraan gaat dicht, waarschuwde staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie maandag. Per direct. Gemeenten moeten voortaan zelf opdraaien voor de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers, nu de onderhandelingen over een akkoord met het kabinet zijn stukgelopen.

Burgemeester Eberhard van der Laan reageerde direct: Amsterdam gaat gewoon door met de opvang van uitgeprocedeerden. Hij zal met het college en de gemeenteraad overleggen over de financiering daarvan.

Akkoord of niet, in Amsterdam zullen geen mensen op straat slapen. Ook niet in andere gemeenten trouwens. Dat is de inzet.

Asielzoekers
Anderhalf jaar lang spraken Dijkhoff en gemeenten over de zogenoemde bed-bad-broodvoorziening: een opvang voor asielzoekers die niet in Nederland mogen blijven, maar niet direct kunnen of willen terugkeren.
De onderhandelingen zijn geklapt, maakten beide partijen maandag bekend, waardoor het rijk niet meer zal meewerken aan de opvang. Gemeenten moeten die zelf betalen.

De Amsterdamse gemeenteraad zal de burgemeester steunen en extra geld uittrekken voor de bed-bad-broodvoorziening in Amsterdam, verdeeld over twee locaties, met plek voor 165 mensen, van vier uur 's middags tot negen uur 's ochtends.

"Dat we geen geld meer krijgen is vervelend," zegt D66-fractieleider Jan Paternotte, die de laatste dagen van de onderhandelingen met verbazing volgde. "Een akkoord leek in de maak, maar is in één weekeinde om zeep ­geholpen. Een staaltje hotseknotsenboerenkoolonderhandelen; een impulsieve actie van de staatssecretaris."

De gemeenten zijn in de steek gelaten door het kabinet, vindt Rutger Groot Wassink van GroenLinks. "Daarom moeten we als Amsterdam een duidelijk statement afgeven aan Den Haag: wij gaan door."

Zwart gat
Marjolein Moorman (PvdA) is het hiermee eens. "Het is jammer dat het is geklapt, maar in Amsterdam komen we hier altijd ongelooflijk goed uit. We moeten doen wat nodig is."

De raadsleden zien kansen in het zwarte gat dat nu is ontstaan. Eigenlijk staat niets meer vast, afspraken ontbreken. En als Amsterdam de opvang dan toch zelf moet regelen en betalen, kan de gemeente dat ook naar eigen inzicht doen; wie betaalt, bepaalt. "Deze situatie biedt kansen," zegt Moorman dan ook.

GroenLinks wil dat Amsterdam van de gelegenheid gebruikmaakt om de opvang uit te breiden: iedereen mag 24 uur per dag in de opvang verblijven en krijgt daar juridische begeleiding voor de proceduren. Er komt dus een 'b' bij: bed-bad-brood-begeleiding.

Actief
Paternotte zou graag zien dat Amsterdam opvang gaat bieden à la Groningen. Daar mogen uitgeprocedeerden de hele dag in de opvang blijven, maar ze moeten dan wel helpen, met koken bijvoorbeeld. Zo blijven ze actief en worden de kosten gedrukt.

Overdag kunnen de bewoners werken aan hun toekomst en eventuele terugkeer. "In Groningen zijn al zestig mensen naar een asielzoekerscentrum of naar hun land van herkomst gegaan. Een aantal kreeg alsnog een vergunning," aldus Paternotte.

De raad debatteert volgende week over de opvang en financiering.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden