Akkoord met Taliban in Pakistan

In de Swatvallei, voorheen een populaire toeristische bestemming binnen Pakistan, woedt sinds vorig jaar een felle strijd tussen islamitische milities en regeringstroepen. Foto EPA/Rashid Iqbal Beeld
In de Swatvallei, voorheen een populaire toeristische bestemming binnen Pakistan, woedt sinds vorig jaar een felle strijd tussen islamitische milities en regeringstroepen. Foto EPA/Rashid Iqbal

PESHAWAR - Talibanstrijders in de Pakistaanse regio Swat zullen hun verzet tegen de centrale regering staken in ruil voor de invoering van de islamitische rechtspraak, de sharia.

In de Swatvallei, voorheen een populaire toeristische bestemming binnen Pakistan, woedt sinds vorig jaar een felle strijd tussen islamitische milities en regeringstroepen. De milities, Pakistaanse Taliban en Al Qaidagroepen, hebben het gebied grotendeels in hun greep. Ze hebben hun eigen versie van de sharia ingevoerd, scholen platgebrand en regeringsdoelen aangevallen.

Honderden burgers zijn bij het geweld om het leven gekomen, duizenden zijn de regio ontvlucht.

Door in te stemmen met het handhaven van de sharia, krijgt de regering van president Asif Zardari de controle over Swat terug. Daarmee zou een einde moeten komen aanvallen op regeringstroepen.

Over de laatste details van het akkoord zou vandaag in de stad Peshawar nog worden onderhandeld door een regeringsdelegatie en een dertigkoppige afvaardiging van de Taliban.

''Dit zal zeker vrede brengen in Swat,'' aldus Amir Izzat Khan namens de verboden Beweging voor de Islamitische Wet. De Taliban hebben een staakt-het-vuren van tien dagen afgekondigd om hun goede wil te tonen. Volgens minister Arshad Abdullah van de provincie Malakand, waar Swat deel van uitmaakt, moeten de militanten hun wapens neerleggen voordat de sharia van kracht wordt.

Elders in het noordwesten van Pakistan werd vandaag een huis getroffen door drie raketten, vermoedelijk afgeschoten door een onbemand Amerikaans vliegtuig. Eerste berichten spreken over mogelijk vijftien doden.

Een terroristische groep die VN-gijzelaar John Solecki vasthoudt, heeft het ultimatum voor zijn executie verlengd met 'enkele dagen'. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden