Akkoord met gemeenten over integratie asielzoekers nabij

Er gloort een akkoord tussen het kabinet en de Vereniging Nederlandse Gemeenten over asielzoekers die in ons land mogen blijven, beter en sneller in de samenleving te laten opgaan.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie Beeld ANP
Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en JustitieBeeld ANP

Op het Binnenhof wordt het akkoord hierover aan het eind van de middag verwacht.

De overeenkomst voorziet er onder meer in om zogenoemde statushouders eerder de Nederlandse taal te laten leren en sneller aan de slag te laten gaan. Hoeveel geld de gemeenten daarvoor krijgen, is nog niet bekend.

De vier grote steden dreigden eerder een afspraak over de huisvesting van achtduizend asielzoekers met een verblijfsvergunning niet na te komen. In een brandbrief spraken de gemeentebesturen van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht vorige week hun zorgen uit.

In de brief waarschuwen ze voor 'onverantwoorde situaties' als ze niet meer geld krijgen om statushouders direct goed op te vangen.

De vier grote gemeenten spreken al maanden met het Rijk over de financiële compensatie die zij willen ontvangen voor de opvang van 7.781 voormalige asielzoekers die nu een verblijfsvergunning hebben. Per statushouder willen zij dit jaar zo'n 8.000 euro.

'Gat van miljoenen'
"We hebben een gat van enkele honderden miljoenen," zei de Amsterdamse wethouder Arjan Vliegent­hart vorige week tegen Het Parool [+].

"De afspraak is dat de grote steden dit jaar bijna 7800 statushouders huisvesten. Dat doen we graag: die mensen hebben huis en haard verlaten vanwege oorlog en die moeten ergens kunnen wonen. We hebben ook afgesproken dat het rijk voldoende middelen zou verstrekken aan de gemeenten - en dat dreigt mis te gaan."

Zie ook: Wie betaalt voor 'onze' vluchtelingen? Amsterdam niet [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden