Update

Akkoord met Amsterdamse studenten

Studenten protesteren in december 2010 in een protestmars vanaf de Dam in Amsterdam tegen de geplande bezuinigingen in het onderwijs. Foto ANP Beeld
Studenten protesteren in december 2010 in een protestmars vanaf de Dam in Amsterdam tegen de geplande bezuinigingen in het onderwijs. Foto ANP

AMSTERDAM - De ruim dertig studenten die lange tijd het service- en informatiecentrum van de Universiteit van Amsterdam (UvA) bezet hielden, zijn vertrokken. De actievoerders hebben maandagavond een akkoord bereikt met het College van Bestuur (CvB). Dat maakte een woordvoerder van de studenten bekend.

De studenten eisten van de universiteit vrijdag een tentamen- en herkansingvrije dag voor studenten alsook de medewerkers om naar het studentenprotest in Den Haag te kunnen. Verder wilden de studenten dat het bestuur van zowel de UvA als de hogeschool van Amsterdam bussen naar Den Haag zou regelen voor de studenten.

''Tot op zeker hoogte zijn onze eisen ingewilligd'', legde de zegsman uit. ''We hebben concessies moeten doen over de bussen en de medewerkers. Maar over de tentamens is in enige vorm voldaan aan onze voorwaarden.''

Het CvB gaat een brief sturen naar de directies en docenten van de verscheidene opleidingen. ''Daarin wordt het advies gegeven om studenten een tweede kans te geven voor de tentamens en herkansingen van vrijdag'', aldus de woordvoerder.

De hogeschool van Amsterdam en de UvA hadden, net als veel andere scholen in Nederland, hun studenten al wel collegevrij gegeven, zodat die vrijdag naar het Malieveld in Den Haag kunnen. Meerdere instellingen hebben ook nog bussen geregeld voor de studenten die protesteren tegen de bezuinigingen in het onderwijs.

Door de toezegging van het CvB kunnen, volgens de actievoerders, honderden studenten nu alsnog vrijdag afreizen naar Den Haag. ''We betreuren het dat onze eis betreffende de medewerkers niet is ingewilligd'', aldus de zegsman. ''Maar we blijven strijden om ook dat alsnog geregeld te krijgen. Hoe? Dat moeten we nog even bekijken.'' (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden