Akkoord Duitse coalitie over omstreden maatregelen

De centrumrechtse coalitie van de Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft vannacht een akkoord bereikt over een aantal hete hangijzers op het gebied van sociale zekerheid. Besloten is onder meer dat een omstreden gezondheidstoeslag wordt geschrapt en dat er extra kinderbijslagmaatregelen komen.

Angela Merkel Beeld ap
Angela MerkelBeeld ap

Aan het akkoord lag zondag een bijna acht uur durend gesprek ten grondslag tussen de drie deelnemende partijen. Vooral de liberale FDP wil, in de aanloop naar de verkiezingen die volgend jaar september worden gehouden, door middel van lastenverlichtingen iets doen aan zijn tanende populariteit onder de kiezers.

Tegenzin
Op voorspraak van de FDP werd besloten tot afschaffing van de eigen bijdrage van 10 euro per kwartaal voor doktersbezoek. Wel moest de partij met tegenzin akkoord gaan met een maatregel die de CSU, de Beierse zusterpartij van Merkels CDU, had voorgesteld voor een toelage voor ouders die hun peuters thuis houden.

Zowel de CDU als de FDP was daar eigenlijk tegen. Ze vinden dat de maatregel vrouwen aan huis bindt en kinderen uit arme immigrantenmilieus weghoudt uit de kinderopvang, waar ze Duits zouden kunnen leren en op andere manieren zouden kunnen integreren.

De sociaal-democratische oppositiepartij SPD heeft al aangekondigd het plan desnoods bij de rechter te willen aanvechten.

Steun blijft groot
Opinieonderzoek wees dit weekeinde uit dat de steun voor Merkels CDU, ondanks de eenzame positie die Duitsland in de eurozone lijkt in te nemen, onverminderd groot is. De CDU wordt gesteund door 38 procent van de kiezers, tegenover 29 procent voor de SPD. De FDP wankelt en zou, met een aanhang van 4 procent, juist onder de kiesdrempel blijven en geen zetels meer halen in de Bondsdag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden