Ajaxfan blijft erbij: geld terug!

Ajax tegen Internazionale Milan tijdens het Amsterdam Tournament. Foto ANP/Koen van Weel Beeld
Ajax tegen Internazionale Milan tijdens het Amsterdam Tournament. Foto ANP/Koen van Weel

AMSTERDAM - Na het Amsterdam Tournament hebben ongeveer tien ontevreden fans geld teruggeëist van Ajax. Zij zijn boos dat trainer Marco van Basten een veredeld jeugdteam opstelde tegen Internazionale Milan. Eén van de klagers, Lucas Böke, is daarna via de telefoon en websites door andere fans met de dood bedreigd.

Böke, 42 jaar supporter van Ajax, kreeg te horen dat hij dood moet en zeker klappen zal krijgen.

Als Ajax niet de helft van de toegangsprijs terugbetaalt, zal Böke naar de rechter stappen wegens wanprestatie. ''Als je naar het Concertgebouworkest gaat en de boerenkapel uit Tytsjerksteradiel treedt op, wil je ook je geld terug. Je betaalt voor Charles Aznavour en krijgt Nico Haak.'' De politie raadde hem aan andere telefoonnummers te nemen. ''Daar begin ik niet aan. Mijn nummers staan op briefpapier, visitekaartjes en zijn bekend bij klanten. Gelukkig heb ik ook reacties gehad van mensen die het met mij eens zijn.'' Böke en zijn dochter, die 110 euro voor twee kaartjes hadden betaald, wisten 9 augustus niet wat ze zagen toen het elftal in vergelijking met de wedstrijd tegen Arsenal, een dag eerder, op negen plaatsen was gewijzigd.

''Bovendien stelde Van Basten spelers op die bij Ajax weg moeten.'' En dat terwijl hij hoge verwachtingen had gewekt. ''Hij zou de sterkste spelers opstellen om te zien waar Ajax internationaal staat.'' Böke werd nog bozer toen hij Van Basten op tv 'hautain' zag verklaren dat het jammer was voor de mensen, maar dat hij zijn A-selectie niet twee dagen achter elkaar kon laten spelen. Böke: ''Had dat eerder gezegd! Of ga niet akkoord met het speelschema.'' Hij noemt de rol van Ajax bedenkelijk.

''Daar waar diverse sites en supporters, onder meer van de F-side, hebben laten weten dat bedreigingen te ver gaan, heeft Ajax helemaal niet gereageerd.'' Ajax veroordeelt de bedreigingen, zegt woordvoerder Miel Brinkhuis.

Van geld teruggeven kan geen sprake zijn. ''De trainer kan de opstelling maken zoals hij wil. In de voorbereiding kun je niet twee dagen achter elkaar spelen en dus kregen jongere spelers een kans. Van Basten heeft dat voor het toernooi gezegd.'' Brinkhuis vindt het 'niet handig' dat Böke met zijn eis tot restitutie naar buiten is gekomen. ''We hebben nog acht à negen mails gehad van mensen die geld terug willen.

Die worden niet bedreigd. Iedereen krijgt een brief met antwoord.'' (ROB ROMBOUTS)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden