Ajaxduel val voor wanbetalers

Bij een grote politiecontrole voor de wedstrijd Ajax-PSV heeft de Belastingdienst gisteren voor 92.000 euro aan openstaande schulden geïnd. Vijftig auto's zijn in beslag genomen. De supporters hadden vooral haast.

Twee jongens, Amsterdam-sweaters, blikjes Red Bull, zijn op weg naar de Arena en opeens vinden ze zichzelf terug op een parkeerterrein bij de Amsterdam Arena, omringd door politie, marechaussee en de Belastingdienst.

''Wat is hier de bedoeling van?'' vraagt de jonge Amsterdammer. Zojuist reed hij nog over de A2, of anders over de Spaklerweg, de Gooiseweg of de Lemelerbergweg, en toen is zijn kenteken gescand door een auto van de Belastingdienst in de berm. Degene met een open rekening is vervolgens door een motoragent van de weg geplukt.

Een agent: ''Dit is een samenwerking van de politie, marechaussee, de rijks- en gemeentebelastingen en dat is voor het eerst vlak voor een voetbalwedstrijd. Dit is echt een unieke ervaring.''

Dat fijne gevoel ervaart de Amsterdammer toch anders: ''Het is gewoon geldklopperij.''
''Nee,'' corrigeert de agent. ''Dit is geld dat nog openstaat en dat wij nog moeten krijgen.''
De bestuurder blijkt nog een aanslag open te hebben staan - rioolheffing, onroerend goed, in die geest - en ook op het dwangbevel heeft hij niet gereageerd. Of hij even 255,65 euro wil pinnen, anders wordt zijn auto in beslag genomen.

De jongeman snapt er 'geen klote' van, maar de wedstrijd begint over drie kwartier, dus hij wandelt naar de pinauto van de Belastingdienst.

Politiewoordvoerder Arnout Aben: ''We halen geen onschuldigen uit de file. Iedereen hier is een treffer. Als je een schuld of boete open hebt staan, kun je op de vlucht naar Marbella worden gepakt, maar dus ook richting Ajax-PSV. Het was wel onze voorwaarde dat de wedstrijd door kan gaan. Als het moet, leggen we de controle stil.''

Terwijl de kentekens worden gecontroleerd op de aard van de schuld, wordt meteen even de APK gecheckt en sommigen moeten blazen. Dat gaat op basis van reuk. Aben: ''Sommigen drinken voor de wedstrijd in. In de Arena is bier duur.''

Een controle als deze vindt maandelijks plaats, in tunnels, in de berm, bij evenementen, maar voor het eerst vlak voor een voetbalwedstrijd. Uit steekproeven is namelijk gebleken dat voetbalsupporters relatief vaak een belastingschuld hebben. Directielid van de Amsterdamse Belastingdienst Nico Blauw (''Net als die envelop''): ''Het zal niet verbazen dat voetbal een ander publiek heeft dan de Huishoudbeurs.'' Om dat te onderstrepen: het nieuws van de controle zoemde de avond van tevoren al rond op de internetforums van de F-side.

Tijdens de controle van 420 voertuigen wordt 92.000 euro geïnd, waarvan 10.000 euro bij één persoon. Zestien bestuurders worden gearresteerd: vier wegens rijden onder invloed, de rest vanwege openstaande boetes. Vijftig auto's worden in beslag genomen. In de parkeergarage onder de Arena worden nog eens 350 auto's bekeurd wegens parkeren buiten de vakken. Twee auto's zijn weggesleept van een invalideplek.

De wedstrijd nadert. Een blauwe Renault wordt het terrein op geleid. De bestuurder wordt stijf gescholden door zijn vriendin. Hij stapt uit en een agent met zachte g legt hem de bedoeling uit. De man: ''Kom jij soms uit Eindhoven?'' Vanuit de auto gaat het schelden vrolijk door: ''Hou je bek, jij,'' schreeuwt de man zijn geliefde toe, die zich vervolgens maar per telefoon gaat beklagen.

Tegen de politie: ''Als jullie maar opschieten, dit is de belangrijkste wedstrijd van het jaar. Alles is in orde, daar steek ik mijn hand voor in het vuur.'' En tegen zijn vriendin: ''Mag ik het kentekenbewijs, schat?''

De agent zegt dat de Belastingdienst zijn kenteken gaat controleren. ''Graag,'' zegt de man. ''Ik krijg nog geld van ze.''

Zijn vergrijp blijkt inderdaad minimaal. Hij heeft een achterstallige verkeersboete inmiddels betaald, maar nog niet de bijbehorende kosten van een dwangbevel: 35 euro.

Even later komt hij terug van de pinauto. Vanuit de auto: ''Schiet nou toch op! Ren!'' De wedstrijd begint inderdaad over negen minuten.

De agent: ''Nog een prettige dag.'' De man antwoordt met een ijskoude grijns.

Minder geluk heeft een gezin in een Opel Astra. Opa heeft nog een belastingschuld openstaan, die zijn zoon niet kan betalen. Hij kan de Opel achterlaten en opa kan hen komen halen - vanuit Eindhoven.

De moeder zet haar peuter in de buggy; het kind begint al snel hemeltergend te jengelen. Een man van de Belastingdienst snelt toe met een bak dropjes.

De moeder tegen haar peuter: ''En wat zeggen we dan? Dankjewéééél.'' (HANS VAN DER BEEK)

undefined

De Fiod voert bij de wedstrijd Ajax-PSV in Amsterdam grote opsporingsactie uit. Op het parkeerdek van de Amsterdam Arena werden vanuit een onopvallende auto van de belastingsdienst alle kentekens genoteerd. Foto GPD/Ron Pichel Beeld
De Fiod voert bij de wedstrijd Ajax-PSV in Amsterdam grote opsporingsactie uit. Op het parkeerdek van de Amsterdam Arena werden vanuit een onopvallende auto van de belastingsdienst alle kentekens genoteerd. Foto GPD/Ron Pichel
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden