PlusTen slotte

Ajax zat diep in het hart van Rolf Leeser (1929-2018)

Rolf Leeser was meer zakenman dan voetballer. In een tijd dat voetbal op het hoogste niveau nog een amateursport was, speelde hij als rechtsvoor 34 wedstrijden in Ajax 1. Maar hij werd vooral groot in de mode, in navolging van zijn grootvader.

Dick Sintenie
Rolf Leeser (l) in 1954 naast zijn boezemvriend Rinus Michels Beeld Het Parool
Rolf Leeser (l) in 1954 naast zijn boezemvriend Rinus MichelsBeeld Het Parool

Hij was een kind van een Joodse familie, geboren in het Duitse Essen. Opa bestierde er zeven modezaken, gespecialiseerd in hoeden en bont, die hem begin jaren dertig allemaal door de nazi's werden afgenomen.

De familie vluchtte naar Amsterdam. De oorlog tekende Leeser. "Alleen mijn ouders en ik hebben het overleefd. Voor de rest is iedereen vermoord. Grootouders, ooms, tantes, iedereen."

Debuut
Op 12-jarige leeftijd werd hij lid van Ajax. Hij maakte zijn debuut in Ajax 1 op 19 september 1948 in de uitwedstrijd tegen Stormvogels. Rinus Michels was een van zijn ploeggenoten; ze werden boezemvrienden.

Moeder Leeser was in 1946 aan de Stadionweg een modezaakje aan huis begonnen. Toen haar man kort na de oorlog overleed, stond ze er alleen voor. Rolf Natan, die een grote modezaak in Den Haag had, nam Leeser onder zijn hoede en maakte hem wegwijs in het vak.

Mode-imperium
"Inkopen vond ik geweldig, modeshows fantastisch en ik maakte eta­lages," vertelde Leeser in 2011 in de Volkskrant. "Daaraan heb ik mijn zwak voor grafische vormgeving overgehouden. In de zaak in Amsterdam kon mijn moeder het alleen niet meer aan. Ik heb op een gegeven moment gezegd: 'Ik kom bij jou werken, maar dan moeten we in dit gesloten huis wel gaan etaleren.' Dus opende ik de gordijnen, schoof de stoelen recht, in de slaapkamer ging alles in zo'n bedkast en ik etaleerde op stoelen. Mijn slaapkamer veranderde in één dag in een paskamer."

Vijf modezaken bouwde hij op, waarvan hij de laatste in 2006 verkocht. In 1975 kwam er een bedrijf bij: Leeser Consultancy en vormgeving, later opgegaan in Communicasa. Voor Ajax en het Nederlands elftal verzorgde hij jaren de kleding, maar het logo van Ajax dat op de colberts genaaid moest worden, was een probleem.

"Dat vignet, met al die gekke dingen en lijnen, dat was niet te doen." Met drie ontwerpers boog Leeser zich over een nieuw logo. "Ik heb steeds gezegd: de Griekse kop moet blijven, want dát is Ajax. We zijn uiteindelijk bij de elf lijnen van het huidige logo uit gekomen."

Nieuw logo
De invoering van een nieuw logo viel slecht bij supporters. "Zij beleven dat anders en hebben dat gevoel niet met noodzakelijke veranderingen. Dat beeld van Ajax was een prachtig merk, maar geen beeldmerk."

Leeser ontwierp later ook de logo's van Bayern München, VfB Stuttgart en Borussia Dortmund. Met Karl-Heinz Rummenigge, voorzitter van Bayern, raakte hij bevriend tijdens een vakantie.

Gassan Diamonds
In 2009 bracht hij Rummenigge in contact met een ­andere vriend, Louis van Gaal. Dat leidde ertoe dat Van Gaal in München trainer werd. De onderhandelingen waren bij Leeser thuis, in de lounge van zijn appartementencomplex.

Leeser - hij overleed woensdagochtend op 88-jarige leeftijd - was getrouwd met Anita Gassan, dochter van Samuel Gassan, oprichter van Gassan Diamonds. Na het overlijden van Samuel zetten hun zoons Benno en Guy de zaak voort.

Rolf Leeser bleef altijd lid van Ajax en was emotioneel sterk verbonden met de club. Hij zat tot zijn 70ste in de ledenraad en was een jaar voorzitter van de businessclub, die door hem was opgericht. "Ajax zit diep in mijn hart. Maar Ajax is ook een voortdurend onrustige club. Iedereen wil erbij horen en als je erbij hoort, wil je ook iets te zeggen hebben."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden