Nabeschouwing

Ajax wint na moeizame start met 5-1 van ADO

Ajax heeft met 5-1 gewonnen van ADO Den Haag gewonnen.

Beeld Soccrates

Ajax heeft de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag tot een goed einde gebracht (5-1). De nummer twee van de eredivisie verkleinde de achterstand op PSV tot twee punt. De koploper uit Eindhoven kwam thuis niet verder dan 1-1 tegen Feyenoord.

Daarmee heeft Ajax na een stroeve start aan het doelsaldo gewerkt in Den Haag. In 23 competitiewedstrijden heeft Ajax nu al 82 keer gescoord.

De ruime zege liet zich voor rust niet voorspellen. Ajax leek aanvankelijk weinig geleerd te hebben van het recent verloren uitduel met Heracles (1-0). ADO zette de bezoekers niet zo overtuigend onder druk als de club uit Almelo, maar Ajax opende traag en slordig, met veel te veel balverlies als gevolg.

Ajax startte voorin met Dusan Tadic, Kasper Dolberg en David Neres. Hakim Ziyech verhuisde naar het middenveld en dat ging weer ten koste van een basisplaats van Lasse Schöne. Opvallend was dat de Amsterdammers gevaarlijk werden als Daley Blind mee naar voren ging. Neres verzuimde de score te openen op aangeven van de centrumverdediger.

Niet Ajax, maar ADO nam na 37 minuten de leiding. Nasser El Khayati kreeg na een snel genomen hoekschop alle ruimte om raak te schieten. De beste speler van de thuisploeg is met dertien treffers en vijf assists betrokken bij liefst achttien van de 32 doelpunten van ADO. Het antwoord van Ajax liet nog geen 3 minuten op zich wachten. Opnieuw trok Blind mee naar voren en nu schoot Donny van de Beek wel raak.

Ajax ging zelfs met een voorsprong rusten omdat arbiter Jeroen Manschot op advies van de videoscheidsrechter nog eens ging kijken of Kasper Dolberg was gevloerd door Aaron Meijers. Manschot floot alsnog voor een strafschop, die Tadic benutte. Eerder in de wedstrijd wees de scheidsrechter niet naar de stip toen doelman Robert Zwinkels een overtreding leek te maken op Frenkie de Jong.

Na rust oogde ADO vermoeider en vermoeider. De thuisploeg zette nauwelijks druk meer en liet zich wel heel eenvoudig naar een ruime nederlaag spelen. Door Ziyech (twee doelpunten) en Dolberg liep Ajax uit naar 5-1.

Dat was 'm dan. Ajax wint na een moeizame start met ruime cijfers van ADO. Uiteindelijk heeft ADO nauwelijks kansen gehad. Het was af en toe dreigend, meer niet.

Mazraoui pakt de bal af van Becker, na een stevig duel. Loopt richting zestien en denkt: ik probeer het eens met links. De gedachte was goed, het schot niet: hoog over.

Labyad mag wat minuten maken. Ziyech eruit. De man van 14 goals dit seizoen. Sterke cijfers. Ziyech bloeide trouwens even op het laatste kwartier. Hij speelde toen weer meer vanaf rechts, de positie waar hij normaal ook speelt.

Maar geen overtuiging. Krult ruim naast.

Ajax dendert door. Weer Ziyech. Slecht spelen en twee keer scoren. Praten we nergens meer over. 5-1. Wipt 'm even over een uitgestoken ADO-been en werkt dan af. Mooi gedaan. Was technisch niet makkelijk.

Ajax gaat PSV dus op 1 punt naderen en doet goede zaken qua doelsaldo.

Beugelsdijk eraf, Pinas erin.

Wissel Ajax. Huntelaar kan zijn 100e treffer voor Ajax gaan maken.

ADO stort nu in. Dolberg met de 4-1. Frenkie de Jong weer met een versnelling op het middenveld, steekt op Van de Beek, die legt af op Dolberg. Zijn tiende van het seizoen.

Schone niet voor Neres, maar voor Tadic. Op het laatse moment veranderde Ten Hag van gedachten. Misschien door de 3-1. Ziyech blijft staan.

Hij speelt belabberd, maar schiet wel de 3-1 binnen. De Jong vindt Ziyech, die schiet met een fijne trap, metertje of 20, de bal in de rechterhoek, met een stuit. Zwinkels kansloos. Goede actie van De Jong eerder op het middenveld, waar hij langs twee man liep met wat kenmerkende lichaamsschijnbewegingen van 'm.

Dolberg vanuit een moeilijke hoek net naast geschoten. Verrassend geschoten. Had ook opties om te passen. Op Van de Beek bijvoorbeeld. Maar geen slechte keuze van de jonge Deen. Hij kreeg de bal via Tadic in de zestien, kon aannemen, met de rug naar het goal. Hij draaide om en schoot meteen in de korte hoek. Net naast, dus.

Weer een goede aanval van Ajax. Sporadisch laten ze wel zien dat ze ontzettend technische spelers hebben. Nu via Ziyech naar Tadic en uiteindelijk een wippertje op Van de Beek, die net niet bij de bal kan. Ajax bouwt weer aan een volgende aanval.

Nu gaat de wedstrijd twee kanten op. Dan is het Ajax, dan weer ADO die er gevaarlijk uitkomt. De ruimtes worden groter. Het spel beter.

ADO lijkt zich weer onder de druk uit te hebben gespeeld. Het was van korte duur. Meijers, de linksback, gaat nu in het strafschopgebied neer. Niets aan de hand. ADO coach Groenendijk wil de VAR, maar die doet er niets mee.

Becker wordt weggestuurd, Mazraoui lijkt hem tegen zijn hakken te lopen. Toch geen vrije trap voor Becker. Onbedoelde actie van Mazraoui, niet bestraft door de scheidsrechter. Komt Ajax goed weg, anders was het een vrije trap randje 16. En dan weet El Khayati het wel, natuurlijk.

We kunnen wel stellen dat ADO nu onder druk wordt gezet. Weer een corner voor Ajax. Huntelaar, Kristensen en Schone lopen zich intussen warm. Ziyech gaat de corner weer nemen. Bal weggewerkt. ADO zet een counter op, De Ligt maakt een kleine overtreding. Geen geel.

ADO gaat wisselen. Twee snelle jongens erin. Logische wissel, ADO zal steeds meer op de counter moeten gaan voetballen. Bakker eruit voor Hooi, Necid voor Goppel. Necid is er volgens mij niet zo blij mee. Maar hij is nu eenmaal niet de snelste. Nu hebben ze heel veel snelheid voorin, met de twee wissels, maar ook met Becker. Ajax moet achterin niet te veel ruimtes weggeven nu.

Bal makkelijk weggekopt. Ziyech is onzichtbaar vandaag.

Ajax zet ADO nu voor het eerst deze pot wat klem. ADO heeft steeds minder balbezit. Ajax heeft de bal veelvuldig op de helft van ADO. Veel voorzetten, veel dreiging, weinig echt gevaar. Zwinkels verwerkt nu een voorzet tot hoekschop.

Voorzet Tadic, Dolberg kopt hard op goal, recht in de handen van Zwinkels. Ajax heeft weer balbezit. Volgende aanval.

Mooie combinatie op het middenveld, maar dan een foute aanname van Dolberg. De aanval strookt, ADO krijgt uiteindelijk een vrije trap omdat Dolberg te fel het duel aangaat. Zonde. Zag er eventjes mooi uit. ADO wordt allesbehalve weggespeeld en doen nog volop mee als het verschil slechts een doelpunt blijft.

Lange aanval van Ajax, veel in de kleine ruimte. Het begint met De Jong die de bal van Malone afpakt. Voorzet Tadic daarna, net iets te hard. Zat veel meer in, er stonden twee Ajaxspelers vrij. Daarna loopt Ziyech hem over de achterlijn.

Schot vanuit de tweede ring, komt voor de voeten van Necid, die met zijn rug naar de goal toe staat, op een meter of 5. Maar De Ligt verdedigt goed, pakt hem de bal af.

ADO stroopt de mouwen maar weer eens op. Veel duels op het middenveld, en ADO wint ze toch bijna altijd. Dit keer is het Ziyech die een duel verliest. Zo is de beginfase van de tweede helft weer wat rommelig.

Neres laat zich verrassen door Meijers op het middenveld, houdt dan het shirtje vast. Geel. Goossens legt de bal neer en maait 'm in een keer over Onana heen in de goal. Prachtig, maar het mag niet van de scheids.

ADO begint weer redelijk. Ze proberen via aanspeelpunt Necid gevaarlijk te worden. De grote, sterke spits speelt goed. Vaak het beginpunt van ADO aanvallen. Intussen komt Ajax er weer snel uit. Aanval over paar schijven. Dolberg stormt strafschopgebied in, Kanon geeft een slimme schouderduw, Dolberg komt niet tot een schot.

Bij gebrek aan kansen: nog een hoogstandje. El Khayati die buitenkant rechts even Becker wegstuurt. Weergaloze steekpass. Mooi begin van de tweede helft.

Toch even genieten: Mazraoui die een balletje op de borst aanneemt, meteen het middenveld oploopt en twee man op het verkeerde been zet. De linksback is altijd comfortabel op het middenveld van Ajax.

Gaat Ajax verder uitlopen? Of blijft ADO in de wedstrijd? Het veld schijnt overigens wat stroperig en droog te zijn. Er is niet meer gesproeid na de warmingup. Dat verklaart wel voor een deel waarom Ajax vandaag niet hun beste spel laat zien. Aan de andere kant: ook op droge velden zijn mooie combinaties mogelijk.

Geen goede eerste helft van Ajax. Het tempo ligt laag. Er zit geen verrassingselement in het spel van de Amsterdammers. Het oogt wat laconiek. Terwijl ze vandaag koploper PSV op één punt kunnen naderen. In de tweede helft moet uit een ander vaatje worden getapt.

ADO daarentegen speelt goed. Fel in duels, aantal gevaarlijke counters. Ze zullen wat aangeslagen naar de kleedkamers gaan, tien minuten geleden kwamen ze immers nog terecht op voorsprong.

Tadic schiet raak. 2-1 voor Ajax. De wedstrijd ziet er ineens wat minder mooi uit voor ADO, en wat mooier van Ajax. Zo kan het gaan.

Penalty Ajax. Manschot legt hem op de stip. Schijnbaar toch een overtreding op Dolberg. En terecht: hij wordt geraakt door Meijers. Op de beelden is het nu goed te zien.

ADO verspeelt de bal achterin. Ajax countert snel, Tadic komt op Zwinkels af, maar treuzelt dan ineens heel lang. Onbegrijpelijk. Daarna kappen, kappen, kappen, voorzet komt niet aan, weg kans. Rare keuze van Tadic. Dit had de 2-1 moeten zijn. Intussen kijkt de videoscheidsrechter even na een vermeende overtreding op Dolberg. Manschot (scheids) gaat kijken. Op de videobeelden lijkt het eerder op een schwalbe van de Deen. De kans ontstond een minuutje na de actie van Tadic.

Ajax lijkt wakkergeschud. Donny van de Beek met de 1-1, drie minuten na de openingstreffer. Goede steekpass van Blind. Het kan dus wel. Maar daar was blijkbaar eerst een tegentreffer voor nodig.

Wie anders dan El Khayati. Prachtige goal. Korte corner. Kapt Neres uit en schiet met rechts in de bovenhoek. 1-0 ADO. El Khayati begon geweldig aan dit seizoen, maar had sinds 23 december niet meer gescoord. Hij maakt nu zijn 13e. Mooie cijfers.

Messcherpe counter van Ajax. Frenkie de Jong loopt op Zwinkels af, kapt hem uit en gaat neer. Geen penalty. Laat zich makkelijk vallen, al speelt Zwinkels de bal ook niet. Maar hoe dan ook: De Jong had dit beter moeten uitspelen. Hij kwam vanuit de rechterflank het strafschopgebied in. Schieten was moeilijk, maar er waren Ajaxspelers mee.

Dolberg en Beugelsdijk vechten mooie duels uit. Nu maakt de Deen een overtreding op de ADO cultheld. Beugelsdijk heeft ook nog geen geel gepakt. Opmerkelijk.

Eindelijk een fatsoenlijke aanval van Ajax. Dolberg wint eerst een sterk duel met Beugelsdijk. Dan zet Blind een combinatie op met Tadic, dwars door de ADO defensie, Blind zet 'm laag voor op Neres, maar die kan er net niet bij. Bal was goed van Blind. Eindelijk wat verrasing in het spel van Ajax.

En nog een schotje vanaf een meter of 20. Neres met links. Schot mist snelheid. Zwinkels pakt 'm weer.

Schotje Blind, makkelijke prooi voor Zwinkels. De keeper. Ajax speelt in een zeer laag tempo.

De aanval van ADO loopt door, nog een voorzet van Becker, die is beter. Moeilijke bal voor Necid, die een soort halve omhaal probeert. De bal vliegt over, mistte ook snelheid.

Het is al een stuk of drie, vier keer gebeurd: Ajax verliest de bal op het middenveld, door fel drukzetten van ADO. Lex Immers pakt de bal dit keer van Van de Beek af. Stuurt Becker weg, maar zijn voorzet is niet zo nauwkeurig. Zat meer in.

En weer weggekopt door Necid. Daarna nog een voorzet van Ziyech, die weer door Necid wordt verwerkt tot corner, bij de eerste paal. De kopsterke spits van ADO haalt veel weg. Ziyech denkt: bekijk het maar, deze corner gaat naar de tweede paal. Maar daar staat Lex Immers dan weer. Die kopt hem weg. Nog een corner voor Ajax. Geen gevaar.

Becker op de brommer, sprint door het centrum langs 2 Ajaxspelers, maar loopt zich dan vast. Mazraoui daarna met een schietkans, Zwinkels kan hem net verwerken. Corner Ajax.

20 minuten gespeeld. Geen uitgespeelde kansen. Tamme wedstrijd. De zon schijnt nog steeds.

Ziyech probeert het ineens, bal raakt de ADO-muur.

De Jong verliest de bal op het middenveld, ADO kwam er weer snel uit, voorzet op Necid komt niet aan. Ajax in de omschakeling weer rondom de zestien van ADO. Krijgt nu een vrije trap aan de rand van de zestien, aan de zijkant. Bal ligt goed voor een scherpe indraaiende voorzet. Ziyech er natuurlijk bij.

Voorzet Tagliafico, Neres kopt terug op Van de Beek, zijn schot mist richting en vliegt naast. Niet meer dan een kansje.

Het begint te lopen bij Ajax. Ziyech, Tadic en De Jong gaan voetballen. Nu nog een kans creëren.

Al met al zijn de eerste tien minuten vermakelijk. Het is zeker geen eenrichtingsverkeer, ADO oogt zelfs dreigender. En ze zijn feller. Ajax komt niet in hun spel. 

Mogelijkheid voor ADO. Lange bal op Necid, knap aangenomen, duel gewonnen van De Ligt, balletje via de borst en daarna linkervoet neergelegd op El Khayati, die Goossens weer wegstuurt. Onana is net op tijd zijn doel uit, en kan de bal wegschieten. Maar eerst nog even Goossens uitkappen, natuurlijk.

Ajax heeft nu wat vaker de bal, maar het tempo ligt laag. Misschien moeten de spelers even aan het lenteweer wennen.

Ik wilde net zeggen: Ajax gaat voetballen, maar dan verliest Matthijs de Ligt de bal op knullige wijze op het middenveld. ADO neemt over, Becker wordt weggestuurd, maar de pass is net niet goed. Kon gevaarlijk worden, want Becker is vrij rap. Een minuut later maakt Becker een goede actie op de rechterflank, passeert Tagliafico, maar zijn voorzet wordt eenvoudig verwerkt.

De eerste vijf minuten zijn wat rommelig, Ajax komt er nog niet uit. ADO zit er boven op, maar echt veel dreiging gaat er nog niet van uit. Ze proberen het wel.

Goede start van ADO. Winnen de eerste duels, balbezit op de helft van Ajax. Malone maakt overtreding op Tadic, de Servier krabbelt overeind. Daarna: druk op Onana, die trapt de bal over de zijlijn.

ADO heeft afgetrapt. Wat een geweldig zonnige voetbalmiddag. Eens kijken of de spelers er een mooie wedstrijd van kunnen maken.

Het is een belangrijke zondag voor Ajax. De achterstand op koploper PSV is vier punten, maar de Eindhovenaren spelen vanmiddag de topper tegen Feyenoord. Wanneer Ajax vandaag wint bij ADO Den Haag, voert het de druk op PSV op en komt het op slechts een punt achterstand.

Trainer Ten Hag houdt niet vast aan de opstelling tegen Real Madrid en de daaropvoglende competitiewedstrijd tegen NAC. Kasper Dolberg start namelijk in de punt van de aanval. Ook David Neres speelt. Lasse Schöne is zijn basisplaats even kwijt. De Deense middenvelder begint op de bank.

Als de 32-jarige Lasse Schöne zondag tegen ADO invalt, wordt hij - met Søren Lerby - de buitenlander met de meeste wedstrijden in het shirt van Ajax: 269.

ADO Den Haag won geen van de laatste vijftien eredivisie-ontmoetingen (uit en thuis) met Ajax (vijf duels gelijk, tien verloren) en kwam in negen van deze duels niet tot scoren.

Voorafgaand aan de wedstrijd tegen ADO was het onrustig. Ajaxfans gaan vanmiddag demonstreren op het Malieveld omdat ze al jaren niet meer welkom zijn in het uitvak van Den Haag.

Daarop besloot de harde kern van ADO Den Haag naar Amsterdam af te reizen. In de nacht van donderdag op vrijdag kladden ze diverse plekken in de stad onder met
antisemitische leuzen.

We kunnen dus spreken van een beladen wedstrijd.

Opstelling Ajax: Onana; Mazraoui, De Ligt, Blind en Tagliafico; Van de Beek, Ziyech en De Jong; Neres, Dolberg en Tadic.

Opstelling ADO Den Haag: Zwinkels, Meijers, Kanon, Beugelsdijk; Bakker, El Khayati, Immers; Goossens, Necid, Becker.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden